Privilegije na visokim temperaturama: Neki jedva čekaju kišu

Vijesti 10. aug 201717:33 > 19:41
N1

Visoke temperature, sparine i suše danas su doživjele kulminaciju, kažu meteorolozi. No, već za sutra najavljuju osvježenje.

“Već u subotu očekujemo veliki pad temperatura i nestabilnost u vidu kiše. Pad temperatura ogledat će se u nekih 10-ak stepeni. Već u nedjelju očekujemo stabilizaciju, koja će trajati do srijede i temperature ne tako visoke kao u proteklom periodu”, izjavio je Bakir Krajinović iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Visoke temperature i korištenje neminovnih rashladnih uređaja ovih dana doveli su do povećanja potrošnje električne energije, znatno više u odnosu na isti period prošle godine, kažu iz elektroprivreda. Isporuka struje nije upitna, kažu, iako je zbog suša proizvodnja u hidroelektranama znatno umanjena.

“Radi se o rekordnoj potrošnji električne energije ikada, od nastanka Elektroprivrede, i zbog toga smo bili prinuđeni s jedne strane, a s druge strane zbog ograničene proizvodnje, da kupimo određene količine električne energije, te za treći kvartal 2017. da ne izvozimo električnu energiju u onom obimo u kojem smo je izvozili do sada”, kazala nam je Ana Bokonjić Buha, glasnogovornica Elektroprivrede RS.

A tamo gdje klime uredno rade, možda i najaktivnije, neki su donijeli odluku da rade po skraćenom radnom vremenu. Tako je, kako saznajemo, jučer na adrese svih uposlenika pravosudnih institucija BiH stiglo mail obavještenje, da se zbog iznimno visokih temperatura radi po skraćenom vremenu. Čak su i sudnice rezervisane do 15 sati.

Obavještenje – izvršenje. Uposlenici zgradu napuštaju kada živa na termometru doseže maksimume.

U 15:05 parking ispred pravosudnih institucija BiH gotovo je prazan.

Do najavljenog zahlađenja, za neke spasa nema. Nekim poslodavcima nije isplativo da radnike bar na tri sata povuku u hlad.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.