Ćatić: Majke umrle, a nisu dočekale da sahrane najmilije

Vijesti 11. aug 201713:44 > 13:48
Anadolija

U centru Tuzle, na Trgu žrtava genocida u Srebrenici, i danas su se kao i svakog 11. dana u mjesecu okupile preživjele žrtve genocida koje su ponovile zahtjeve da se pred lice pravde izvedu oni koji su činili zločine, te da se više i efikasnije radi na pronalasku nestalih osoba.

˝Pune 22 godine pokušavamo da dođemo do posmrtnih ostataka svojih najmilijih. Tražimo još preko hiljadu osoba nestalih tokom genocida. Kažem preko hiljadu, jer kompletne porodice su ubijane, a kada smo prijavljivali, morali smo lično prijavljivati ko se vodi kao nestao, tako da neke niko nije mogao prijaviti. Nezadovoljni smo radom Tužilaštva BiH, ali i radom Instituta za traženje nestalih BiH koje je na nivou cijele države i tu uvijek ima određenih opstrukcija i nema dogovora˝, poručila je Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja ˝Žene Srebrenice˝.

Ćatić je izjavila da više od hiljadu porodica još nije pronašlo svoje najdraže, a mnoge majke su i umrle, a nisu dočekale da ukopaju svoje najdraže.

Istaknula je da je neophodno da se oni koji su činili zločine, učestvovali i kreirali genocid što prije izvedu pred lice pravde.

˝Mi se borimo za pravdu, ali sve to ide toliko sporo i predugo traje˝, navela je Ćatić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.