Deklaracija Srbije i RS: Predizborni trik ili nešto drugo?

Vijesti 11. aug 201718:52 > 19:25
N1

Zajednička Deklaracija Srbije i Republike Srpske dogovorena nedavno s predstavnicima Srba iz regije i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, izazvala je mnogi smatraju premalo reakcija ostalih političkih elita u BiH.

U deklaraciji bi, kažu kreatori, trebale biti navedene aktivnosti koje treba sprovesti kako bi se očuvao identitet i zajedništvo Srba.

To nije put ka pomirenju smatra dio javnosti u BiH, te poziva političke elite da ovo pitanje shvate ozbiljnije.

Aleksandar Vučić kaže – deklaracija isključivo ima cilj zaštitit srpski jezik. Nije ratnohuškačka, ne vrijeđa nikoga. Potpuno je benigna.

.. ali je problem u tome što su neki ljudi zadovoljni samo kad je Srbija ponižena kada je Srbija zgažena a kada im se učini da bi Srbi mogli da podignu glavu makar nikoga ne ugrožavali to onda postaje za njih veoma opasno Srbija će da diže glavu“, poručio je Vučić.

Za Milorada Dodika – deklaracija je više od samo zaštite jezika. Cilj je kaže da se izbjegnu stradanja Srba, ojača njihov nacionalni identitet – te identitet nacionalne države Srbije i Republike Srpske. Nije riječ o bilo kakvoj ideji Velike Srbije.

Ja mislim da u ovom vijeku mi trebamo promovisati nacionalno ujedinjenje. Republika Srpska i Srbija imaju pravo na opredjeljenje i da odluče o svom statusu“, istakao je Dodik.

Na sve glasnije Dodikove izjave o eventualnom otcjepljenju Republike Srpske iz okvira BiH – opasnost i korak bliže tome je i najavljena deklaracija o srpskoj naciji – kako kaže bivši srebrenički načelnik Ćamil Duraković.

Stoga je umjesto s Dodikom, Vučića pozvao na dijalog s Bošnjacima i na međusobnu zaštitu jezičkih i svih drugih identiteta.

U jednom dijelu te Deklaracije govori se o očuvanju nacionalne države Srbije i Republike Srpske. To su opasne izjave, tako da bi to bila jedna nova Deklaracija koja nema za cilj ništa drugo osim podizanja tenzija koje smo na ovim prostorima imali, a koje su fatalno završavale za sve narode. On ne može o tome pričati jer o tome sve kazao i u više navrata, Dodik je i u Novom Sadu sam kazao da RS i Srbija moraju postati jedna država“, kaže Duraković.

Opširnije u prilogu Adise Imamović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.