Zašto je Sarajevo među najpoželjnijim destinacijama?

Vijesti 13. aug 201717:18 > 19:19
N1

Sarajevo vrvi od turista, a većina njih je došla upravo zbog SFF-a. Ugostiteljski objekti rade duže, a Sarajevo živi punim plućima.

Turisti pohode glavni grad BiH, a razlog više je i filmski festival koji je okarakterisan kao jedan od najboljih u cijeloj jugoistočnoj Evropi.

Posljednja mjesta u većini sarajevskih hotela su popunjena, a ugostitelji kažu da je promet veći, a kako grad diše punim plućima, tako je i radno vrijeme svih objekata produženo.

“Radno vrijeme je duže za sat vremena što je normalno u svakom ugostiteljskom objektu, a uzmemo li u obzir da je sezona svakako jaka, za vrijeme SFF-a pojačan je promet što nama ide u promet jer se više radi i zarađuje”, objašnjava Amar Voljevac, ugostitelj.

Sarajevo izgleda veličanstveno od kako je počelo ljeto. Glavni grad BiH preplavili su turisti iz stranih zemalja, ali isto tako i domaći turisti, ljubitelji filmske umjetnosti koji su došli da posjete ovaj festival. Tu su i oni koji su se našli neplanski za vrijeme SFF-a.

ANKETA:

“Najboljih osam dana u gradu.”

“Prelijepo. Prvi sam put tu. Iz Njemačke sam, i prelijepo je biti u ovom gradu. Sve je super i relaksirajuće. Vidi se da je festival svima bitan. Ljudi slave film, svi slave film,”

“Dolazim iz Hrvatske, iz Zagreba, i jako mi je lijepo u Sarajevu i na festivalu.”

“Nisam prvi put u Sarajevu, dođem svako malo, ali sam tu zbog festivala. Pogledat ćemo filmove, najprivlačnija mi je ova atmosfera, klopa i meza.”

Sarajevo je danas svrstano među najpoželjnije evropske turističke destinacije. Turisti u Sarajevu, kako kažu, uživaju, jer glavni grad BiH ima mnogo toga da ponudi

Trenutno ugled Sarajevo Film Festivala u filmskom svijetu je odličan. Dolasci svjetski poznatih zvijezda, pojava istih na crvenom tepihu, i njihova šetnja gradom je postala normalna pojava. Sve to možemo smatrati porukom da Sarajevo i Bosna i Hercegovina ne zaostaje za svijetom i filmskom umjetnošću.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.