BiH u rangu Džibutija, Konga, Kenije i Namibije

Vijesti 13. aug 201717:41 > 18:49
N1

Po izvještaju Trading Economicsa, Bosna i Hercegovina je po nezaposlenosti lider u Evropi, dok na svjetskoj rang listi zauzima četvrto mjesto. Zanimljivo, ovakvi podaci često su u apsolutnoj kontrodiktornosti od tvrdnji predstavnika vlasti da Bosnu i Hercegovinu vode kroz snažan proces ekonomskih reformi.

Sljedeći put kada čujete nekog od zvaničnika da priča o napretku BiH, sjetite se Džibutija, Konga, Kenije i Namibije. S ove četiri zemlje Bosna i Hercegovina čini top pet zemalja svijeta sa najvećim brojem nezaposlenih. Prema podacima Trading Economicsa, koji mjeri ekonomske parametre u svijetu, BiH zauzima visoko četvrto mjesto sa stopom nezaposlenosti od 39,18 posto. To BiH stavlja na čelo najgore rangirane evropske države po ovom parametru, ispred svih zemalja regiona. Priča vlasti o ekonomskom rastu obično se spinuje, a idealna priča za bijeg od ovakvih pokazatelja je ideologija nacionalizma, smatra analitičar Enver Kazaz.

“Može se taj spin lako dokazati. Sa biroa su izbrisani mladi ljudi, njih preko 80.000 koji su otišli iz Bosne i Hercegovine u potrazi za bilo kakvim radnim mjestom. Podaci koji govore da je BiH prva po nezaposlenosti u Evropi, četvrta u svijetu, jasno pokazuju do koje mjere laže vlast u BiH”, tvrdi Kazaz.

Najviše je nezaposlenih mladih ljudi. Sumornu ekonomsku sliku još više zatamnjuje statistika, koja kaže da je više od 60 posto mladih na birou. Bez posla, egzistencije, perspektive, oko 80 hiljada njih je napustilo državu. Nemogućnost pronalaska posla nije jedini razlog što mladi masovno odlaze.

“Ovo je zaista dug period, dvadeset i više godina ništa se apsolutno nije uradilo za mlade ljude. Ja volim reći da vlasti ne znaju ni šta žele od tih mladih ljudi, a niti im imaju šta ponuditi, da bi oni ostali i osjetili kao ambijent u kojem žele da budu, u kojem žele nešto da mijenjaju”, kaže Amela Sačić, Institut za razvoj mladih KULT.

Rang liste ne idu nam na ruku. Svjetsku statistiku gdje BiH često prednjači sa najmanje zaposlenih, najnižim platama, penzijama, najlošijjim obrazovanjem, zdravstvom, godinama pokušavaju popraviti političari – sa najvišim primanjima i najboljim beneficijama. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.