Klub novinara Banja Luka donio Proglas o zaštiti novinara

Vijesti 05. jan 201512:28 > 12:47
Anadolija

U Banjoj Luci danas je održan protestni sastanak Kluba novinara Banja Luka, a zbog sve učestalijih, kako kažu, brutalnih ugrožavanja medijskih sloboda i sigurnosti novinara. Članovi udruženja napomenuli su da je od 2006. godine putem Linije za pomoć novinarima prijavljeno 400 slučajeva kršenja slobode izražavanja i individualnih prava novinara.

Među ovim slučajevima zabilježeno je i 60 fizičkih napada na novinare te direktnih prijetnji smrću. Samo u 15 posto krivičnih djela prema novinarima donesene su pravomoćne presude.

S tim u vezi, Klub novinara banja Luka, na današnjem sastanku donio je nekoliko zahtjeva. Prvi zahtjev je da nadležni policijski, tužilački i sudski organi na svim nivoima vlasti od kantona, preko entiteta do države i Brčko distrikta provedu nezavisne, profesionalne i efikasne istrage o krivičnim i drugim nezakonitim djelima protiv novinara.

 Od Ureda predsjednika Republike Srpske zatražili su hitno izdavanje akreditacije novinarima BN TV-a iz Bijeljine.

Novinari zahtjevaju i da Ministrastvo unjutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona provede profesionalnu istragu o napadu na Steficu Galića i Amera Bahtijara iz informativnog portala Tacno.net.

Hitnu istragu o upadu u redakciju portala Klix.ba zahtjevaju od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća u Bosni i Hercegovini.

Od Ministarstva pravde i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, kao i Ministarstva pravde i Ministarstva unutrašnjih poslova KS traži se da provedu detaljnu analizu o postupanju policije u vezi sa pretresom prostorija portala Klix.ba

I, na poslijetku, od Predsjedništva Bosne i Hercegovine se najhitnije zahtjeva da se pozabavi kršenjima medijskih sloboda u Bih i prava novinara na siguran i slobodan rad.