Neće biti povećanja cijene smještaja u Studentskim centrima

Vijesti 15. aug 201718:40 > 18:44
N1

Bliži se početak i nove akademske godine, a brojni studenti koji dolaze iz drugih kantona svoj smještaj će pornaći u sarajevskim studentskim domovima.

O stanju u kome se nalaze studentski domovi. Ostaju li iste cijene smještaja, i da li je bilo ulaganja u infrastukturu razgovarali smo sa Tarikom Curićem – direktorom Studentskog centra Sarajevo.

On je u razgovoru sa Nermom Turić kazao da svih devet objekata pod njihovom nadležnošću – budu u rangu drugog paviljona Studentskog doma Bjelave.

Plan je utopliti objekte, kako bi plaćali nižu cijenu grijanja. Cijena smještaja ostaje ista, 150 KM, gdje je uključena hrana i spavanje, te prateći sadržaji.

Kanton Sarajevo subvencira poolovinu, od 150 KM, a ostali kantoni su dužni milion i 200 hiljada KM, pa zbog toga prave stalne urgencije.

Curić je kazao da su studenti smisao njihovog postojanja, i da zbog toga što Sarajevo ima najprestižniji Univerzitet od zemalja bivše Jugoslavije, moraju raditi na poboljšanju njihovog smještaja.

“Vlada je shvatila značaj dva studentska naselja, Bjelave i Nedžarići. Ojačat ćemo to – kao što jača i Univerzitet. Ušli smo u razmjenu studenata sa Evropom, sada nam je 30 studenata otišlo, studirali su kod nas na Medicinskom fakultetu. To je budućnost i moramo napraviti standard”, kazao je.

U određenom dijelu paviljona imaju defektne prozore, zbog čega plaćaju grijanje mnogo više – nisu ekonomski i ekološki efikasni, te rade na utopljavanju – kako bi došlo do ušteda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.