Štrajk medicinara u Bileći: Borba za goli opstanak

Vijesti 15. aug 201718:58 > 19:20
N1

Nedostatak novca u općinskoj kasi, kao i probleme sa finansijama u Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, najviše će na svojoj koži osjetiti građani Bileće.

Dok se rješenje za milionska dugovanja ne pronađe, Bilećani ostaju uskraćeni za pravo na zdravstvenu zaštitu, jer ljekari medicinske usluge pružaju samo pacijentima koji su životno ugroženi.

“Borba za goli opstanak, radnik ove ustanove doveden je na prosjački štap zbog neisplaćenih plata, zbog neisplaćenog socijalnog i zdravstvenog osiguranja, zbog dugovanja prema struji i vodi i dobavljačima”, kazala je Marina Bošnjak, predsjednica Sindikata Doma zdravlja.

Ljilja Greda, član štrajkačkog odbora pojasnila je: “Nemamo sredstva, nemamo s čim da radimo, nemamo platu, mi tražimo osnovna sredstva, ne samo naša lična nego i za pacijente.”

Prije dvije sedmice, radnici su štrajkom upozorenja zahtijevali da im se isplate zarađene plate za protekla tri mjeseca, kao i doprinosi za zdravstveno i socijalno osiguranje, što do danas nije urađeno, iako su zahtjevi jasni:

“Imenovanje direktora ustanove što prije , jer mi smo bez direktora, isplata naših zaostalih plata, naći rješenje kako izaći iz ove teške finansijske situacije”, dodala je Bošnjak.

Na jedan sprat za čije je renoviranje prije nekoliko godina potrošeno skoro milion maraka, pričaju nam radnici , prostorije u kojima su se nekad rađali Bilećani, danas su neprepoznatljive. Krivicu za loše stanje u Domu vide u neadekvatnom postupanju općinskog rukovodstva, te kako kažu nesavjesnom radu bivšeg direktora.

Tomislav Popadić, strukovni radiolog u Domu zdravlja je kazao: “Problemi koji su doveli do potpunog uništenja Doma zdravlja gomilali su se godinama, da bi kulminirali zadnje dvije i po godine, kada je direktor koji je otišao u penziju smijenjen od strane skupštine zbog negativnog finansijskog izvještaja.”

Dugovanja Doma zdravlja samo za doprinose premašila su milion maraka, dok se ukupan dug popeo na više od dva miliona. Radnici očekuju da se u rješavanje njihovog problema uključe Fond zdravstvenog osiguranja, resorno ministarstvo i osnivač Doma zdravlja-općina Bileća, ali s obzirom na to da se niko nije uključio u rješavanje problema, kako kažu slijede radikalnije mjere.

Ukoliko se hitno ne imenuje novi direktor, ustanova će tonuti sve dublje, upozoravaju radnici, koji na mjestu novog direktora vide Slavka Boljanovića, koji je do sada po odluci Upravnog odbora obavljao funkciju zamjenika direktora.

Slavko Boljanović, zamjenik direktora Doma zdravlja: “Štrajk je opravdan, situacija je dosta loša. Moje je da vidim činjenično stanje, ne da govorim ko je to uradio i zašto. Ima tu dosta faktora, moja vizija je da treba ekspertni tim gdje bi bili sindikati, Fond zdravstva, ministarstvo zdravlja, naši radnici, uspješni menadžeri, da naprave sanacioni plan i moje mišljenje je da bi se za tri godine moglo doći do pozitivne nule.”

S druge strane načelnik tvrdi da općina izdvaja onaj dio sredstava za koji je zadužena lokalna zajednica i da je iz skromnog budžeta teško izdvojiti više. A dok se ne zadovolji zahtjevima štrajk medicinskih radnika će se nastaviti, za to vrijeme Bilećani, neće imati osnovne usluge zdravstvene zaštite, osim u hitnim slučajevima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.