KCUS uvodi obavezni pregled kukova i sluha novorođenčadi

Vijesti 16. aug 201716:43 > 16:46
N1

Menadžment Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) je u cilju što bolje zdravstvene usluge za najmlađe pacijente donio odluku da od 1. septembra svako novorođenče izađe iz porodilišta sa urađenim ultrazvukom kukova i pregledanim sluhom.

Ovu odluku donijeli su generalna direktorica KCUS Sebija Izetbegović, direktorica dijagnostičkih disciplina Sandra Vegar-Zubović i šef Klinike za ORL Adnan Kapidžić, kako roditelji ne bi morali privatno tražiti ovu izuzetno bitnu zdravstvenu uslugu.

Na ovaj način roditeljima je olakšano, jer će se ove usluge pružiti neposredno uoči otpusta djeteta. Specijalisti ORL i radiologije pružiti će navedenu uslugu u prostoru GAK, a nalaz će biti u otpusnici za dijete.

Ultrazvučni pregled kukova je dijagnostička metoda pomoću koje se vrši procjena razvijenosti zgloba kuka kako bi se spriječile moguće komplikacije u toku rasta. Smatra se da je najznačajniji uspjeh u liječenju i prevenciji kod urođenog iščašenja kukova upravo rano dijagnosticiranje.

Neonatalni skrining sluha je univerzalni program ranog otkrivanja oštećenja sluha. Testom koji se zasniva na bilježenju otoakustičkih emisija, moguće je već drugog dana po rođenju utvrditi da li beba dobro čuje. Cilj skrininga je da se oštećenje sluha otkrije na vrijeme, kako bi liječenje započelo što ranije, a dijete u potpunosti dostiglo vršnjake, saopćeno je iz KCUS-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.