Govedarica: Ovo je otimanje teritorije Republike Srpske

Vijesti 16. aug 201717:03 > 17:06
N1

Predsjednik Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica ocijenio je da odluka Ustavnog suda BiH da odbije apelaciju Republike Srpske u vezi sa vojnim objektom "Veliki Žep" kod Han Pijeska, predstavlja otimanje teritorije Republike Srpske, ali i, nažalost, posljedicu ranijih odluka.

“Svojevremeno je, u periodu od 2006. do 2010. godine, u mandatu Predsjedništva BiH koje su činili Nebojša Radmanović, Haris Silajdžić i Željko Komšić, donesena odluka kojom se definiše Akcioni plan za pristupanje NATO /MAP/”, naveo je Govedarica i dodao da to znači da je BiH tada jasno donijela smjernice da bude članica Alijanse, odnosno da je podnijela zahtjev za pristupanje.

On kaže da su tada, “Radmanović, odnosno Milorad Dodik i SNSD, znali šta su uslovi i kakve će posljedice” Republika Srpska snositi zbog donošenja takvih odluka.

“U to vrijeme narod apsolutno nije ništa znao o tome, ali danas imamo priliku da vidimo šta to znači”, istakao je Govedarica.

On tvrdi da nijedan potez aktuelnog Savjeta ministara BiH i Predsjedništva BiH nije prouzrokovao ovakvu odluku, pa je samim tim nekorektno da bilo ko iz Republike Srpske, makar i njen predsjednik za to optužuje pojedine institucije, odnosno člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

Govedarica ističe da Apelaciono vijeće Suda BiH, za koje svi kažu “da očigledno ima političku notu”, jeste legitimizovano u vezi sa načinom podnošenja apelacija.

“Tražili ste – gledajte! Samo, nimalo nije korektno optuživati nekoga za postojeće stanje, imajući u vidu šta se sve desilo i da je sve značajne odluke donio SNSD, posredstvom svojih ljudi na funkcijama u institucijama BiH”, rekao je Govedarica.

On je naveo da od 2000. godine Republika Srpska gubi svoju teritoriju, i to za vrijeme kada je na vlasti Milorad Dodik, te da je “izgubljeno Brčko, teritorija Potočara, a sada, odbacivanjem apelacije, i teritorija na području Han Pijeska”.

Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovanu apelaciju Republike Srpske podnesenu protiv presuda Suda BiH, kojima je naređeno da vojni objekat “Veliki Žep” na Han Pijesku bude uknjižen na BiH.

Presudama Suda BiH koje su donesene 2015. i prošle godine, Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove obavezna je da uknjiži na BiH objekat i zemljište površine 11.474 metara kvadratnih na Han Pijesku, te da nad njima budu izbrisana sva prava Republike Srpske.

Pravobranilaštvo Republike Srpske u apelaciji koju je Ustavni sud BiH odbio 6. jula navelo je da je presudama Suda BiH o imovini u Han Pijesku prekršeno pravo na pravično suđenje iz Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.