U Gradačcu spomenik borcima, dok oni protestuju u Sarajevu

Vijesti 20. aug 201717:38 > 18:16
N1

Nakon Višegrada i Zvornika, još jedan spomenik posvećen proteklom ratu, ovoga puta u obliku ljiljana.

Na brdu Bandera u Gradačcu otkriveno je spomen-obilježje kojim se odaje počast svim braniocima BiH. U izgradnju spomenika i prilaznog puta uloženo je oko 150.000 maraka. Veći dio sredstava obezbjedili su privrednici, manji dio vlast. 

Spomenički kompleks nalazi se na prostoru od dva dunuma. Ljiljan visine 16 metara s pet latica okružen je parkom i simbolizira, kažu u udruženju Patriotska liga, odbranu naše države. Zašto je potreban ovaj spomenik?

Potreban nam je da se vratimo u 1991. i 1992. godinu kada je počela agresija i pod kojim ljiljanima smo se i borili. Da ostavimo mlađim gerenacijama jer se zaista zaboravlja. Nama je bila ideja vratiti sjećanje jer onaj ko ne piše i ne podsjeća, ponovo doživljava stradanje“, rekao je Tasin Okić, Udruženje boraca Patriotska liga Gradačac.

Gradačac i BiH svojim djelima i likom zadužio je još davno Husein Kapetan Gradaščević, kaže reisu-l-ulema IZ u BiH. On kaže da je Gradaščević život posvetio ideji da ova država mora biti ravnopravna zajednica svih ljudi koji u njoj žive.

Trebamo to zapamtiti. Trebamo to ponijeti u sebi, trebamo to uvijek sa ponosom isticati da je ovaj kraj bio i ostao kapija naše države BiH“, izjavio je Husein ef. Kavazović, reis ul-l-ulema Islamske zajednice u BiH.

Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH je kazao da je Gradačac “pravo mjesto za izgradnju spomenika našim ratnicima”.

Grad Zmaja od Bosne, sjedište 107. Brigade koja je prva ponijela čast i naziv viteška. 624 borca ove brigade su svojim životom osvjedočila privrženostovoj zemlji, preko 1.000 njih je teško ranjeno“, dodao je Izetbegović.

Spomenik je izraz zahvalanosti borcima. Isti ti borci još uvijek štrajkuju ispred zgrade Vlade FBiH.

Problem je nejedinstvo boračkih populacija kojima manipulišu političke partije. Jednim dijelom su u pravu. Međutim, dokle god ne bude jedistvena boračka populacija, nema izlaza. Zato sam pozvao na jedinstvo. Zajedno smo bili 1992. godine, a sada jedni protiv drugih radimo“, smatra Tasin Okić, Udruženje boraca Patriotska liga Gradačac.

Kamen temeljac za spomenik postavljen je 8. juna 2012. godine u okviru obilježavanja godišnjice formiranja 107. viteške brigade. S ove jedinstvene lokacije, kada je lijepo vrijeme, pogled se pruža na Gradačac, Posavinu i dio Slavonije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.