VIDEO| Borci postavili rok do četvrtka Vladi Federacije

N1

Deset demobilisanih boraca Armije BiH jutros je stupilo u štrajk glađu u kampu koji su formirali ispred zgrade Vlade FBiH. Na ovaj korak, kažu, odlučili su se jer njihovi zahtjevi nisu ispunjeni ni nakon što već više od dva mjeseca žive u teškim i nehigijenskim uslovima ispred zgrade Vlade.

Iako se nalaze u teškom zdravstvenom stanju, borci poručuju da štrajk glađu neće prekinuti sve dok im se neko iz Vlade FBiH ne obrati. Dali su i rok do četvrtka, a ako i tada ne dobiju odgovor, kažu, mogu preći na drastičnije mjere.

“Ovo je samo znak upozorenja. Ukoliko nam se ne obrate, krenućemo i sa drugim metodama. Onda nećemo snositi apsolutno nikakvu odgovornost. Treba da znaju da su ovi ljudi bolesni, da žive pod sedativima”, rekao je za N1 Eniz Paščaninović, demobilisani borac Armije BiH koji od jutros štrajkuje glađu.

Njegov saborac Emir Softić poručio je kako nije istina da okupljeni borci ne žele da rade. “Neka dođu sa biroa i neka pokažu da su ponudili posao, pojedinačno svakom od nas. Meni posao nikad nije ponuđen, ali neka dođu. Neka provjere naše kartone, neka vide da sam ja sa 19 godina bio komandir čete. A 19 godina, to je dijete.”

Demobilisani borci koji još uvijek borave ispred zgrade Vlade FBiH naglasili su da za njih ne važi sporazum koji je postignut 7. jula između jednog dijela boraca i Vlade FBiH. Dodaju kako sporazum nisu potpisali njihovi predstavnici i kako nemaju svoje predstavnike.

Njihovi zahtjevi i dalje su isti: formiranje jedinstvenog registra boraca u FBiH, ukidanje finansiranja boračkih udruženja te uvođenje boračke naknade u maksimalnom iznosu od 326KM.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.