I dalje aktivni požari u BiH: Najkritičnije kod Čapljine

Vijesti 22. aug 201707:55 > 07:58
Čapljinski portal

Situacija na požarištima u BiH je nepromijenjena, potvrdio je za N1 Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite u telefonskom razgovoru.

Za N1 je kazao da su aktivni požari oko Čapljine i Međugorja, i nada se da će u popodnevnim satima imati helikopter koji bi mogao pomoći pri gašenju.

Požar u Čapljini je najvećeg intenziteta jer se širi, a tokom noći smireno je stanje na požarnim terenima oko Drvara, Ravnog, Ljubuškog i Neuma.

Pomoć kolegama u Hercegovini stigla je iz Konjica, a Solak za N1 kaže da će u toku današnjeg dana procijeniti da li će biti potrebe za dodatnom pomoći.

Crni gusti dim obavio je u ponedjeljak oko 14 sati središte Čapljine šireći se nošen vjetrom od Tasovčića prema centru grada, piše čapljinski caportal.net.

Vatra je gorjela na potezu od Tasovčića prema Modriču, a na mjesto događaja upućen je veliki broj vatrogasaca.

Mještani Berkovića imali su još jednu tešku noć iza sebe. Oni se šesti dan bore sa vatrenom stihijom koja je zahvatila planinu Snježnicu.

Taj požar se zbog jakog vjetra brzo širio, a na planinama je ostala odsječena stoka, dok su mještani bili u strahu da vatra ne dopre do kuća.

I u susjednoj Hrvatskoj zbog požara je bila burna noć, pogotovo na šibenskom i zadarskom području.

Od vatre je odbranjen najkritičniji grad Drniš, a nova vatrena linija duga je šest kilometara.

Na snazi je uzbuna za sve vatrogasne jedinice s područja Republike Hrvatske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.