Požarišta jutros: Situacija bolja, kuće odbranjene

Vijesti 23. aug 201707:09 > 07:17
N1

Vatra još uvijek nije ugašena na većini požarišta u Bosni i Hercegovini, ali je situacija jutros povoljnija. Kuće nisu ugrožene i tokom dana očekuje se potpuno stavljanje pod kontrolu vatre u Čapljini i Berkovićima gdje je proteklih dana bilo najkritičnije, kazao je za N1 Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

Kako je u razgovoru za N1 ispričao Solak, helikopteri Oružanih snaga BiH jutros gase vatru, ali problem i dalje predstavlja jaka bura koja mijenja smjer djelovanja i pravi probleme.

”Helikopteri su već u zraku na prostoru oko Čapljine i oko Berkovića. Situacija je jutros puno bolja, ali vidjećemo, ujutro se često požari stišaju pa se ponovo preko dana aktiviraju. Očekujemo da sve požare danas stavimo pod kontrolu. Kuće su odbranjene, ono što nam je predstavljalo problem jeste jaka bura koja je mijenjala smjer djelovanja na cijelom tom prostoru, kako nama na zemlji tako i kolegama iz zraka. I danas ćemo imati pomoć iz zraka pa ćemo vidjeti. Ne bih nijednu situaciju nazvao kritičnom, kuće nigdje nisu planule”, kazao je Solak za N1.

N1
N1
N1
N1

Podsjećamo, proteklih dana širom Bosne i Hercegovine zabilježeni su veliki problemi s požarima. Posebno teška, situacija je bila jučer u Čapljini kada se vatra približila naseljenim područjima i ugrozila nekoliko stotina objekata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.