U Sarajevu će se održati protestno okupljanje novinara

Vijesti 06. jan 201507:28 > 07:35
Anadolija

Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima organiziraju danas u Sarajevu protestno okupljanje novinara.

Protestno okupljanje će se održati zbog, kako su upozorili, učestalih kršenja medijskih sloboda i ugrožavanja sigurnosti novinara u BiH te uključenosti javnih službenika i visokopozicioniranih političara u napade na novinare, “koji najčešće prolaze bez reakcija policijskih i pravosudnih institucija”.  

O napadima na novinare i mjerama koje bh. novinari i druge medijske organizacije namjeravaju poduzeti govorit će Dario Šimić, direktor portal Klix.ba, Jasmin Hadžiahmetović, urednik Klixa, Štefica Galić, urednica portal Tačno.net (putem video linka), Dario Novalić, predsjednik UO Vijeća za štampu i online medije u BiH te Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja/udruge BH novinari.  

Kako je saopćeno iz Udruženja BH novinari, protestna okupljanja novinara, koja su počela u ponedjeljak u Banjoj Luci i nastavljaju se u Sarajevu i u više gradova BiH, najava su 2015. kao godine borbe za slobodu medija i prava novinara u BiH. Tokom godine novinarska udruženja, sindikati i medijske organizacije pokrenut će, navodi se, oštrije javne pritiske i pravne postupke protiv odgovornih državnih i javnih institucija i organa za (ne)poduzimanje efikasnijih mjera zaštite slobode izražavanja u BiH.  

U proglasu je Udruženje BH novinari/Klub novinara Banja Luka naveo da su se novinari i novinarke BiH, cjelokupna medijska zajednica i građani ove države suočili posljednjih dana s brutalnim ugrožavanjem medijskih sloboda i sigurnosti novinara.  

Ističe se da su fizički napadi na novinarske ekipe BNTV i TVSA, sudska zabrana objavljivanja informacija za FTV, upad policije u redakciju portala Klix, uskraćivanje akreditacije novinarima BN televizije za ulazak u Palatu predsjednika Republike Srpske i verbalni napad na urednike portala Tačno.net, samo dio od 400 registrovanih slučajeva kršenja slobode izražavanja i individualnih prava novinara, koje je zabilježila Linija za pomoć novinarima od 2006. do danas.  

Među tim slučajevima zabilježeno je, dodaje se, 60 fizičkih napada na novinare i direktnih prijetnji smrću; samo u 15 posto krivičnih djela prema novinarima donesene su pravomoćne presude; u 22 posto slučajeva nije ni pokrenuta a kamoli provedena istraga; u 23,5 posto slučajeva došlo je do ‘zatvaranja’ predmeta, bez nastojanja policijskih i pravosudnih institucija da otkriju počinitelje i osiguraju pravnu zaštitu novinara.  

Novinari i novinarke – članovi Udruženja/druge BH novinari i Kluba novinara Banja Luka zahtijevaju od nadležnih policijskih, tužilačkih i sudskih organa na svim nivoima vlasti – od kantona, preko entiteta do države i Brčko Distrikta – provođenje nezavisne, profesionalne i efikasne istrage o krivičnim i drugim nezakonitim djelima prema novinarima, kao i poduzimanje drugih pravnih radnji koje će rezultirati kaznama za počinitelje.  

Linija za pomoć novinarima će, kako se navodi, podijeliti s nadležnim organima i institucijama vlastitu bazu podataka o neprocesuiranim slučajevima kršenja prava novinara i slobode izražavanja.

Također, od Ureda predsjednika Republike Spske traži se hitno izdavanje akreditacije novinarima BN TV iz Bijeljine i Agencije Beta – dopisništvo Banja Luka, koja im je neophodna za praćenje aktivnosti predsjednika RS-a Milorada Dodika i izvještavanje s događaja od značaja za javnost.

Od Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona zahtijeva se hitna i profesionalna istraga o napadu na Šteficu Galić i Amera Bahtijara, urednike portala Tačno.net, kao i objavljivanje rezultata istrage u roku od sedam dana.  

Od Viskog sudskog i tužilačkog vijeća u BiH traži se hitna istraga o upadu policije u redakciju portala Klix.ba i postupanje Specijalog tužilaštva Republike Srpske, Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo i Općinskog suda Sarajevu koji su, kao pravosudne institucije, sudjelovali u izdavanju naredbe o pretresu.

U proglasu se od Ministarstva pravde i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, kao i od Ministarstva pravde i Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo zahtijeva detaljna analiza postupanja policije u vezi s pretresom prostorija portala Klix.ba u kontekstu kršenja prava na slobodu izražavanja i prava novinara na zaštitu izvora informacija, zaštićenih Evropskom poveljom o ljudskim pravima, ustavima entiteta i države BiH, kao i zakonskim propisima iz oblasti krivičnog i građanskog prava.  

Od Predsjedništva BiH se zahtijeva da se najhitnije pozabavi kršenjima medijskih sloboda u BiH i prava novinara na siguran i slobodan rad, te u skladu sa svojim ovlastima, poduzme mjere koje će osigurati poštivanje slobode izražavanja od državnih i javnih institucija, na način kako je to navedeno u predpristupnom Sporazumu i više godišnjih izvještaja o napretku BiH u procesu EU integracija.

Ukoliko se ovi zahtjevi ne ispune u navedenim i razumnim rokovima, bh. novinari će, kako je najavljeno u proglasu, pozvati novinare i medijske uposlenike iz cijele države na javna okupljanja pred navedenim institucijama “dok se i posljednji zahtjev ne ispuni a javnost obavijesti o mjerama koje su poduzeli u cilju stvaranja sigurnog i tolerantnog okruženja za rad svih medija i novinara u Bosni i Hercegovini”.  

Udruženje/udruga BH novinari, s klubovima novinara u Banjoj Luci, Doboju, Bihaću, Srebrenici, Mostaru, Zenici, Tuzli, Goraždu i Brčko Distriktu, poziva sve novinarske asocijacije i medijske sindikate u BiH da podrže navedene zahtjeve te iskažu punu solidarnost s novinarima i novinarkama čija se prava sistematski i godinama ugrožavaju.  

“Međunovinarska solidarnost, snaga i jedinstvo medijske zajednice u odbrani slobode izražavanja i prava novinara, uz mnogo odgovornije i profesionalnije postupanje nadležnih državnih i javnih institucija, garant su uspješnosti naše borbe za više medijskih sloboda i sigurnost novinarske profesije u BiH”, navedeno je u proglasu BH novinara/Kluba novinara Banja Luka.

Pres-konferencija i protestno okupljanje novinara najavljeni su za danas, s početkom u 11.00 sati, u Media Centru u Sarajevu.