Jasne poruke mještana Kruščice: NE hidrocentrali

Vijesti 23. aug 201718:34 > 19:21
N1

Jedu, piju, spavaju, pa čak i rođendane proslavljaju mještani Kruščice u šatorima kraj istoimene rijeke - djeca, mladi, i oni stariji!

21. dan cjelodnevnog protesta, poruka je ista.

“Mašine koje trebaju proć’, za gradnju minihroelektrana i cijevi koje oni kontaju ugradit’ – to proć neće, to ne daju žene, mještanke Kruščice! Šta će nam ostati, jedna rupetina koja će donijeti insekte, smradove, zrak nam zagadit’. Nije meni zbog mene, ja imam unuke. Čitava opština Vitez zavisi od ove vode”, kazala je Advija Trako, mještanka.

“Na sve smo spremni. I dan i noć da ovdje budemo, samo da spriječimo. Nećemo dozvoliti da prođe ni kamion, ni bager, ni bilo šta”, kazala je Delila Vejo, mještanka.

Pravo na koncesiju ima “Higracon” iz Sarajeva. Reakciju na proteste nismo dobili, jer manadžment kompanije ne želi istupati u javnosti. Nema reakcije kantona, a ni opštine.
Predsjednik mjesne zajednice sada već nosi prefiks “bivši”. Zbog cijele situacije izlasano mu je nepovjerenje.

“Nemamo povjerenja u njih. Bila je ta sjednica za te dvije minihrocentrale, mještani nisu bili obavješteni”, izjavila je Hata Hurem.

U neposrednoj blizini razapetih šatora, nalazi se ovo izletište Kruščica. Mještani koji u šatorima spavaju više od 20 dana, tvrde da bi izgradnjom dvije hidroelektrane ovo izletište bilo u potpunosti uništeno.

A vikendom je utočište građana širom Srednjobosanskog kantona, tvrdi mještanin Mirnes Palić koji izletište održava:

“Mnoge su rijeke uništene hidroelektranama. Ova je ostala. Ako Bog da, spriječit ćemo to. Idemo na to da spriječimo. Što se tiče izletišta, nek se prave bungalovi, hoteli, moteli, ali ne damo da se prave hidrolektrane. Bit ćemo tu ako treba dvije-tri godine, da spriječimo da se to radi. I – stop minihidroelektranama!”

Alternativni dom u prirodi, kraj pitke vode Kruščice, kažu, neće napustiti. Vjeruju da izgradnja hidroelektrana vodi ka ekološkoj katastrofi i poručuju da u šatorima ostaju do daljnjeg.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.