Vode nema, građani prepušteni računima i saopštenjima

Vijesti 23. aug 201718:52 > 20:54
N1

Iako nadležni u sektoru vodoopskrbe uvjeravaju građane Sarajeva da ulažu nadljudske napore na terenu, u većini domaćinstava se to ne osjeti.

Arma Tanović, priča da u noći kada je pod visokom temperaturom, nije mogla istuširati dijete. Voda je, kaže, elementarna potreba.

“Jer u trenutku kada se meni to dešavalo sa djetetom, ja sam pomislila na ljude koji su hronično bolesni, na starije ljude koji su u demenciji, koji koriste pelene, na ljude koji ih čuvaju. Imati vodu je elementarna stvar civilizacijskog poretka, i preko noći je vrlo često urgentno potrebna.”

Situacija je bolja, puštanjem u rad novih bunara na izvorištu Bačevo obezbijeđene su dodatne količine, obećava saopštene. Samo da nije suša. Nedavno smo uz novi bunar dobili pumpu, kao donaciju Vodovoda grada Istanbula.

I Vodovod grada Istočno Sarajevo može pomoći. No, donacija u ovom slučaju nema. Kroz cjevovod koji je rekonstruisan prošle godine protok vode mora da se plati.

Izvorište Tilava, koje snabdijeva šire područje Istočnog Sarajeva, da bi opskrbilo jedan dio Sarajeva očigledno čeka političko obobrenje.

Dvadeset do pedeset litara vode po sekundi neće riješiti problem, ali će uveliko pomoći. Ove količine dovoljne su da u jednom većem sarajevskom naselju, npr. Hrasnom, odmah riješe problem, kažu iz preduzeća u Istočnom Sarajevu.

Bio je najavljen i sastanak.

“Do tog sastanka nije došlo, ni do sastanka, ni do poziva. Ja iskreno ne znam šta oni čekaju, i da li njima treba odobrenje viših nivoa vlasti, ali mislim da ne bi bilo loše da mi pokrenemo tu priču, sjednemo za sto i otvorimo karte”, kazao je Jovan Katić, direktor ViK Istočno Sarajevo.

Naknada za isporuku vode bila bi, kao i do sada, minimalna, tvrdi direktor Katić. Iz preduzeća ViK Sarajevo danas nema odgovora, ni oni, ni premijer trenutno nisu u svojim uredima.

Građani su prepušteni redovnim saopštenjima za javnost, redovnim mjesečnim računima i vanredno suhim slavinama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.