Presuda Prliću i drugima do novembra 2017.

Vijesti 23. aug 201721:28 > 21:30
AFP

Sudija žalbene komore Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) Carmel Agius rekao je da se očekuje da će do novembra biti objavljena presuda u predmetu protiv bivšeg premijera takozvane Herceg-Bosne Jadranka Prlića i još petorice nekadašnjih zvaničnika i pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane (HVO).

Na današnjoj statusnoj konferenciji u slučaju protiv Jadranka Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljaka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića nije bilo primjedbi na zdravstveno stanje osuđenih, te na uslove u pritvorskoj jedinici.

Na presudu, koja je u ovom predmetu donesena 29. maja 2013. godine, sve strane su uložile žalbu.

Tom presudom Haški tribunal osudio je šestoricu zvaničnika nekadašnje takozvane Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora.

Jadranko Prlić tada je osuđen na 25 godina zatvora, a bivši ministar odbrane Bruno Stojić na 20 godina.

Komandanti Glavnog štaba HVO generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković osuđeni su na po 20 godina zatvora, komandant vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, dok je načelnik kancelarije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić osuđen na 10 godina.

Svi u ovom slučaju su u zatvoru, čekajući odluku tribunala po njihovim žalbama o kojima je Sud raspravljao krajem marta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.