Budžet Federacije BiH u suficitu nakon deset godina

Vijesti 24. aug 201714:53 > 14:57
Fena

Zamjenica premijera Vlade Federacije BiH i federalna ministrica financija Jelka Milićević kazala je novinarima u Mostaru kako su proračuni na svim razinama vlasti u Federaciji BiH u suficitu.

”Mi smo po prvi put u proračunu Federacije nakon 10 godina u suficitu”, istaknula je Milićević danas na konferenciji za novinare održanoj u Mostaru nakon sjednice Vlade Federacije BiH.

Prema njezinim riječima, ukupni prihodi u prvijh šest mjeseci ove godine ostavreni su u iznosu od 3 milijarde 854,1 milijun KM što je za 323,7 milijuna KM ili za 9,2 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

”Zadovoljni smo i ostvarenjem u odnosu na plan koji iznosi 46 posto. Što se tiče prihoda od poreza, oni imaju povećanje i ostvarenje plana je 50, 1 posto. Neporezni prihodi također imaju povećanje i u ukupnim prihodima sudjeluju sa 21, 1 posto što znači da su nam i oni za 9, 2 posto veći. Najveće povećanje prihoda odnosi se na povećanja prihoda od poreza na dobit”, pojasnila je Milićević.

Kazala je kako su imali jedan zakon koji je osigurao trnsparentnije i ravnopravnije poslovanje svih gospodarskih subjekata.

”Na određeni način smo stabilizirali preduvjete za sve gospodarske subjekte. Nema porezne evazije i to je donijelo poboljšanje prihoda, prvenstveno županijama i odprilike oko 75 milijuna u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine”, kazala je Milićević.

Što se tiče rashoda, oni su za prvih šest mjeseci ostvareni u iznosu od 3 milijarde 257, 5 milijuna i to je za 26, 1 milijun ili za 0, 8 posto više u odnosu za isto razdoblje prošle godine.

”Rashodi rastu, ali puno manje nego što rastu prihodi”, kazala je Milićević.

Navela je kako konsolidirani kapitalni transferi za šest mjeseci ove godine iznose 21, 1 milijun KM i u odnosu na razdoblje siječanj-lipanj protekle godine imaju ostvarenje manje za 19, 3 milijuna ili za 47, 8 posto.

Prema njezinim riječima, velik je udio prema vanjskom dugu i kamatama u proračunu i s tim se bori Federalna vlada od preuzimanja mandata. Nakon puno godina, udio javnoga duga, odnosno ukupnoga duga, u proračunu društvenog bruto proizvoda je 31, 6 posto, kazala je Milićević

Financijski rezultat za prvih šest mjeseci ove godine iznosi 331, 8 milijuna KM i 3, 75 puta su veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Naglasila je kako su u predhodnom razdoblju iznosili 88, 5 milijuna. Suficit na razini Federacije je 60, 8 milijuna KM, zbirni suficit županije je 138, 2 milijuna, općina 60, 1 mlijun i izvanproračunskih fondova 69, 2 milijuna.

Ukupan broj zaposlenih na razini Federacije na dan 30. lipnja 2016. iznosio je 67 163, a na isti dan ove godine broj zaposlenih je 67 926.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je kao nakon 2, 5 godine imaju pozitivne rezultate rada. Svi parametri su u rastu nako desetgodišnjeg zastoja koji je izazvan svjetskom krizom 2007. godine.

”Raste bruto društveni proizvod za 1, 6 milijardi maraka, a za to je bio potreban novi broj uposlenih kojih je oko 32 tisuće u Federaciji BiH. Porasle su i industrije, a najbrže rastuća industrija je turizam i ona je odmah iza metalne industrije, odnosno druga industrija u BiH sa oko 2, 5 milijarde ukupnog prometa”, kazao je Novalić.

Naveo je kako je nezaposlenost pala za 37 tisuća ljudi te da je ovo prvi put u zadnjih 20 godina da pada broj nezaposlenih.

”Apsolutni dug smanjio se za 51 milijun eura i s 34, 5 pao je na 31, 6. Nije se puno smanjio, nismo se dodatno zaduživali, ali raste bruto društveni proizvod i lakše se podnosi vanjski i unutarnji dug”, kazao je Novalić.

Naveo je kako je izrazito rastao broj umirovljenika, 3 puta više od dosadašnjeg statističkog prosjeka, a posljedica toga je olakšavajuće okolnosti u Zakonu o pijevremenom umirovljenju, a vjerojatno i strah od novog zakona o PIO/MIO.

”Deficit koji smo naslijedili u mirovinskom sustavu od minus 133 milijuna bio nam je kliznuo do minus 226 milijuna, a sad je na minus 150 milijuna, što znači kako je ekonomska situacija rasta raposlenosti i prihoda je učnila to da počinjemo sanirati PIO/MIO fon i da ide u dobrom smjeru”, isaknuo je Novalić.

Govoreći o planovima za iduće razdoblje, Novalić je kazao kako su 3 reformska zakona ključna koja su već u proceduri, 3 socijalna i 3 infrastrukturna projekta.

Što se tiče socijalne sfere, Novalić navodi kako su 3 zakona ključnja i to Zakon o PIO/MIO, drugi zakon koji definira reprezentativnost u braniteljskim udrugama i zakon koji definira registar vojnih osiguranika. Vlada može potpomoći 3 infrastrukturna projekta i to termoelektrane, građanje brzih cesta i cesta što je vezano za putarinu u Zakonu o akcizama.

Zamjenik premijera Federacije BiH Vesko Drljača i federalni ministar rada i socijalne politike kazao je kako spomenuto ministarstvo u okviru reformske agende provodi reformske aktivnosti vezane za mirovinski sustav, problem rada zapošljavanja i socijalnu politiku.

Što se tiče mirovinskoga sustava, jedan od prioriteta jeste stabilizacija spomenutoga sustava i blagovremenost isplata mirovina. Po tom pitanju poduzete su određene aktivnosti i mjere koje su usvojene na predhodnim sjednicama a ohrabrujuća je činjenica da je došlo do porasta doprinosa kao i povećanja zaposleni.

Najavio je u rujnu pokretanje nove inicijative za donošenje zakona o MIO/PIO sustavu u kojem će biti određenih izmjena, uvažavajući određene zahtjeve umirovljenika.

”Potreba postoji da se umirovljenicima do 98. godine, s obzirom na to da su mirovine bile smanjivanje 99. godine za 40 posto, uvećaju mirovine za 10 posto te da se razmotri status umirovljenika do 2007. godine”, kazao j Drljača.

Što se tiče reforme radnog zakonodavstva, Drljača je kazao kako je utvrđena osnova za donošnje zakona o zaštiti na radu, zakon o štrajku i zakon o rješavanju sporova. Kazao je kako će Vlada u idućem razdoblju utvrditi prijedloge spomenutih zakona.

Što se tiče socijale, Drljača je naveo kako je prioritet donošenje zakona o obitelji i djeci, kojim se želi na jedan sustavan način uvtrditi jedinstveenu osnovu za isplaćivanje porodiljnih naknada.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.