Problemi sa Upitnikom: Nema kvoruma, informacija, podataka

Vijesti 24. aug 201715:59 > 16:02
N1

Vijeće ministara BiH primilo je k znanju Informaciju Direkcije za evropske integracije o pripremi odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

U Informaciji se navodi da su tokom augusta održana 34 sastanka radnih grupa. Istovremeno se vrši tehnička finalizacija odgovora na pitanja iz Upitnika, koja treba biti završena do 1. septembra 2017. godine.

U radu radnih grupa i postupku tehničke finalizacije uočene su određene teškoće posebno u osiguranju kvoruma. Također, problem predstavlja nepridržavanje dogovorenih rokova za pojedine aktivnosti, nedostavljanje traženih informacija, podataka i propisa, odnosno prečišćenih akata.

Po završetku tehničke finalizacije odgovora iz Upitnika, predsjedavajući radnih grupa, uz saglasnost oba zamjenika, odgovore će dostaviti Komisiji za evropske integracije koja će ih proslijediti koordinatorima procesa evropskih integracija u BiH na potvrđivanje u skladu sa internim procedurama.

Sporna pitanja koja se pojave u toku tehničke finalizacije će predsjedavajući radne grupe, uz saglasnost oba zamjenika, dostaviti Komisiji za evropske integracije i eventualno drugim tijelima sistema koordinacije, uz zahtjev za usaglašavanje.

Nakon usaglašavanja spornih pitanja i potvrde odgovora, pristupit će se prevođenju Upitnika EK, navodi se u Informaciji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.