Kaletović: Zalažemo se za to da novinari imaju pravo na rad

Vijesti 06. jan 201514:10 > 14:15
Facebook

Kako bi skrenuo pažnju javnosti na sve učestalije napade na novinare i medije uopće i Klub novinara Tuzla organizovao je protestnu novinarsku kafu u cilju solidarnog podržavanja kolega i zaštite medijske branše.

“Mi smo tu da bismo uputili javnosti apel da shvati ozbiljno novinarsku profesiju, kao i sve događaje kojim smo svjedočili u posljednje vrijeme. Ovo možemo smatrati sumrakom demokratije ukoliko budemo šutjeli o tome, a šutjeti više ne smijemo”, rekla je Bedrana Kaletović, predsjednica tuzlanskog Kluba novinara.  

Kaletović je kazala da je situacija takva da novinari moraju biti solidarni te da je problem univerzalan i svojstven svakoj redakciji.  

“Zalažemo se za to da novinari imaju pravo na rad, da imaju demokratske uvjete  za djelovanje i tražimo da nam se to omogući. Zahtijevamo od ustanova koje su kršile prava naših kolega da poduzmu konkretne korake i da javnost upoznaju s tim šta su uradili kako bismo mogli raditi svoj posao nesmetano i u cilju informisanja javnosti na način kako to najbolje znamo, objektivno i profesionalno”, poručila je predsjednica novinarskog kluba.  

Prema navodima Marka Divkovića, član Upravnog odbora Udruženja BH novinari, odluka sudova u Travniku i u Sarajevu predstavlja sumrak pravosuđa i sumrak demokratije.  

“Ako analiziramo sve te odluke i njihovu svrhu, mogu reći da su drugovi iz komiteta imali boljeg stila. I oni su progonili novinare ali ovako bezočni nisu bili. Sa 35 godina rada u ovoj profesiji imam dovoljno iskustva da tako nešto kažem. Zabranjivati nešto što još nije ni dokazano, upadati u jednu redakciju kao da su teroristi, u zemlji koja pretenduje da bude zajednica civilizovanih zemalja Evrope, bojim se da nam se jako mučno piše”, istakao je Divković.  

On je pozvao novinare da budu solidarni kao i na sve zakonom dopuštene oblike pritiska i na pravosuđe i na izvršnu i zakonodavnu vlast.  

Novinarke i novinari, okupljeni na protestnom sastanku Kluba novinara Tuzla također su uputili javnosti proglas u kojem od nadležnih kantonalnih, entitetskih, državnih te pravosudnih institucija i policijskih organa traže ispunjenje zahtjeva čiji je cilj zaštita novinara i novinarske profesije.

Udruženje/udruga BH novinari, Klub novinara Tuzla kao i drugi klubovi koji danas organizuju skupove podrške širom BiH pozivaju ostala novinarska udruženja i medijske sindikate u BiH da podrže njihove zahtjeve te da iskažu punu solidarnost sa novinarima i novinarkama, čija se prava sistematski i godinama ugrožavaju.  

Međunovinarska solidarnost, snaga i jedinstvo medijske zajednice u odbrani slobode izražavanja i prava novinara, uz mnogo odgovornije i profesionalnije postupanje nadležnih državnih i javnih institucija, garant su uspješnosti borbe za više medijskih sloboda i sigurnost novinarske profesije u BiH, istaknuto je na skupu u Tuzli.