Hadović: Porast napada na medije u svijetu, ali i u BiH

Vijesti 07. jan 201519:33 > 19:37
N1

Trojica maskiranih i naoružanih muškaraca danas su tokom napada na redakciju magazina Charlie Hebdo u Parizu ubili desetak novinara i dva policajca.

O ovom terorističkom napadu u Francuskoj, ali i sigurnosnoj situaciji u BiH u Dnevniku na N1 govorio je Denis Hadović iz Centra za sigurnosne studije.

Hadović je pozdravio poteze “zvaničnika iz islamskog svijeta” koji su osudili napad u Parizu.

“Bitno je da organi vlasti rade na pronalaženju aktera ovog terorističkog čina, te da se otkriju uzroci ovog stravičnog zločina”, rekao je gost Dnevnika i dodao da je “vrlo bitno” utvrditi šta stoji iza ovog napada, vjerska mržnja ili, pak, nešto sasvim drugo.

Hadović je naglasio da ovi događaji ne znače “početak nekog novog Hladnog rata” i da je napad na redakciju lista Charlie Hebdo “najgori” teroristički akt na tlu Evrope od krvavog pira Andersa Breivika.

On je također naglasio kako smo svjedoci sve češćih napada na medije u svijetu, pa tako i u BiH.

“Možemo napraviti neku paralelu između napada u Parizu i upada u redakciju portala Klix.ba. Kada je akcija MUP-a RS protiv sarajevskog portala izazvala ovoliku pažnju javnosti, možete zamisliti kako je u svijetu odjeknula vijest o napadu na magazin Charlie Hebdo”, rekao je gost Dnevnika.

Hadović je za kraj dodao da i naša zemlja ima problema sa terorizmom.

“Nikada ne možemo otpisati mogućnost da se i u BiH može desiti ovakav stravičan čin i pored svih mjera sigurnosti koje poduzimaju naše agencije”, zaključio je.