Tuzla bh. rekorder u transplantaciji bubrega

Vijesti 09. jan 201513:27 > 13:31
Freeimages/ajsmen

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović primio je prof. dr. Ferdinanda Milbahera koji je 1999. godine uradio prvu transplantaciju bubrega nakon rata u Bosni i Hercegovini i prvu transplantaciju bubrega u Tuzli te je učestvovao u gotovo svim narednim transplantacijama bubrega u ovom gradu.

“Čast mi je što smo ugostili čovjeka veoma važnog u historiji medicine i medicine Tuzle, koji je napravio više od 5.000 transplantacija bubrega i 800 transplantacija jetre te koji je došao nama da pomogne u transplantaciji bubrega. U međuvremenu je educirao 24 naša doktora, jedan veliki tim, i danas je Tuzla sa 138 transplatcija bh. rekorder u transplantaciji bubrega”, kazao je Imamović.  

Profesor Milbaher kazao je da je bubrežna transplantacija tako etablirana, da ljekari u UKC Tuzla mogu raditi samostalno operacije bez njegove pomoći.  

“Rezultati 138 urađenih transplantacija su odlični i sa ovim dijelom ja sam potpuno zadovoljan. Ovaj dio projekta je sasvim dobar. Liječenje bubrežnih bolesnika je dobro”, rekao je Milbaher.  

Dodao je da treba razvijati program dobijanja organa od potencijalno mrtvih osoba te je mišljenja da stanovništvo nije protiv toga da bude davalac bubrega. Takođe je kazao da se u Tuzli i u BiH uslovi liječenja moraju napraviti da budu kao u Austriji.  

Nešad Hotić, direktor UKC Tuzla, kazao je da je napravljen dobar posao te da Kliničkom centru treba blizu stotinu transplantacija bubrega godišnje.  

“Napredak je dobar ali nije dovoljan, mi smo sebi postavili ciljeve koje ćemo pokušavati realizovati u budućnosti”, poručio je Hotić.