Slučaj dva papka i politička korupcija: Posao za Tužilaštvo

Vijesti 09. jan 201518:52 > 19:01
Srna

Ekspert za audio snimke Janez Križaj za N1 je potvrdio da nije montiran snimak Željke Cvijanović u kojem govori o navodnoj kupovini poslanika. Pretres prostorija portala Klix.ba čiji su novinari objavili snimak vrh je ledenog brijega u aferi čija istraga još nije polučila nikakvim rezultatima.

 Nema novosti iz Specijalnog tužilaštva Republike Srpske koje vodi istragu zbog nelegalnog prisluškivanja štićene osobe, u ovom slučaju – premijerke Željke Cvijanović. Nejasno je da li i zbog suštinskog pitanja autentičnosti snimka.

Tvrdi se da je i prijava Dragana Čavića protiv premijerke objedinjena u slučaj, no ona još nije saslušavana zbog sumnje u krivično djelo političke korupcije. Ukoliko je snimak autentičan, o čemu se nadležni trebaju izjasniti, posla onda ima i državno tužilaštvo zbog povrede izbornog zakona.

Što se tiče autentičnosti snimka onda bi Tužilaštvo BiH svakako imalo posla, međutim, ukoliko se autentičnost utvrđuje van pravosudnih institucija onda ne možemo reći da je nešto autentično tako da je autentičnost uvijek pod znakom pitanja, jer svaka stranka u svakom sporu može dovesti nekog ili neko treći da kaže, evo ovo je tačno“, kazao Zarije Seizović, profesor međunarodnog prava na Fakultetu političkih nauka Sarajevo.

Tužilaštvo BiH ne postupa u navedenom predmetu koji rade entitetske pravosudne institucije – kratak je odgovor koji smo dobili. Da nije riječ o montaži snimka za N1 je potvrdio ekspert iz ove oblasti Janez Križaj.

No, nerjetko su slučajevi političke korupcije u BiH završavali u ladicama tužilaštava ili gotovo uvijek sa oslobađajućim presudama.

Više u prilogu Milice Vučetić.