Tok drame kod Kruščice: Tukli su nas, psovali i čupali kosu

Vijesti 24. aug 201718:31 > 19:15
N1

Prava drama odvijala se jutros u mjestu Kruščica kod Viteza.

Oko 5 sati sukobili su se a specijalci MUP-a SBK i mještani koji protestuju protiv izgradnje hidrocentrale.

Prema riječima mještana , sve je počelo kada su stigle mašine i specijalci koji su zahtjevali od demonstranata da se pomjere sa mosta.

40 žena sjelo je na most i pokušalo blokirati prolazak bagera firme koja će graditi mini hidroelektranu. Kako tvrde mještanke pripadnici MUP-a SBK su ih silom sklonili sa mosta.

Da žene ‘nako udaraju , da žene onako čupaju bez obzira da li je bila trudna da li nije , modrice po rukama , modrice po nogama se udaraju ko životinje , to je nogama gruhao nije stao na nogu, on je gruhao nogama jer sam se odupirala svim snagama“, kazala je za N1 Hanifa Brgulja, mještanka Kruščice.

Odmah su ih počeli tući udarati, čupat za kose i tu sam vidio isto da tako i moju mater, svu su je počupali, hitnu smo nazvali“, dodao je Livnjak Fahrudin, mjesštanin.

24 žene su privedene i ispitane u policijskoj stanici u Vitezu a nakon toga i puštene. Mnoge su nakon intervencije policije na mostu završile u hitnoj pomoći sa različitim stepenom povreda. Iz MUP-a SBK su istakli kako nije došlo do upotrebe sile nad mještanima Kruščice.

Mještanima koji su zatečeni na površini javnog puta izdata je naredba da deblokiraju put na što su se isti oglušili pružajući pasivni otpor.Nakon čega su premješteni bez sredstava prinude, povrijeđenih osoba tokom policijske akcije nije bilo“, kazao je za N1 Hasan Hodžić iz MUP-a SBK.

Mještani nam ipak pokazuju modrice koje su kako kažu zadovbili prilikom intervencije policije. Unajmili su i advokata koji je istakao da će se protiv izgradnje mini hidroelektrana boriti i pravnim putem.

Opširnije u prilogu Nerme Turić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.