Nastavljeni mirni protesti protiv hidroelektrana u Kruščici

Vijesti 25. aug 201713:21 > 13:22
N1

Mještani naselja Kruščica, u općini Vitez, nastavili su i danas mirni protest protiv izgradnje mini hidroelektrana, te tvrde kako ih neće obeshrabriti jučerašnja policijska akcija koja ih je spriječila u pokušaju blokiranja puta izvođačima radova.

“Stražarit ćemo i dalje, dok god se neka od nadležnih institucija ne oglasi i dok se nešto ne riješi. Angažirali smo i odvjetnika pa ćemo vidjeti kako dalje, ali to što se jučer ujutro ovdje dogodilo nije se moglo vidjeti godinama” kazao je Feni jedan od okupljenih mještana Muris Đelilović.

Stanovnici Kruščice borave i dalje u šatoru, u blizini mosta s kojeg ih je jučer udaljila policija, te ponavljaju kako je, u toj akciji, policija primijenila silu i da je ozlijeđeno više od 20 osoba.

“To se nije moglo vidjeti ni u ratu, koliko ih je jučer krenulo na žene koje su mirno sjedile na mostu. Međutim, dok smo živi nećemo dati da proradi elektrana… Ovo nije prijetnja, nego samo ne damo svoje i branimo rijeku”, kazala je Rasema Hidić.

Mještani Kruščice tvrde kako su radovi na izgradnji hidroelektrane već počeli, ali da su i oni angažirali odvjetnika kako bi i pravnim sredstvima pokušali zaustaviti uništavanje rijeke, okolnoga izletišta i turističkoga potencijala ovoga područja.

U MUP-u Srednjobosanske županije (SBŽ) ističu kako odjel unutarnje kontrole istražuje navode o prekomjernoj upotrebi sile policije tijekom deblokade puta.

“Inspektori Odsjeka za unutarnju kontrolu MUP-a SBŽ-a danas nastavljaju aktivnosti na utvrđivanju zakonitosti u postupanju policijskih službenika prilikom deblokade javnoga puta u mjestu Kruščica”, kazao je Feni Hasan Hodžić iz operativnog centra MUP-a SBŽ-a.

Iz toga MUP-a su istaknuli kako su više navrata upozoravali nezadovoljne mještane Kruščice da javni put ne smije biti blokiran, te da svoja prava moraju ostvarivati putem nadležnih institucija.