BiH – država sa preglomaznim i preskupim državnim aparatom

Vijesti 25. aug 201717:19 > 19:07
N1

Zbog komplikovanog državnog uređenja, BiH je u samom vrhu liste zemalja sa veoma skupom administracijom. Mnogi je nazivaju državom s najviše ministara po glavi stanovnika. Samo na plate zaposlenih u administarciji godišnje odu stotine miliona maraka.

“Dejtonski mirovni sporazum je stvorio monstruoznu državu sa 14 vlada, 120 ministara i više od 600 poslanika – na 3,5 miliona stanovnika. Javna uprava i plate političara gutaju 60 odsto budžeta. Partije slabo pokazuju interes za sistemske reforme jer njihova moć počiva na statusu quo. Njima nije važno opšte dobro već zadovoljavanje svoje klijentele.”

Ovako švajcarski list ”Luzerner Zeitung” piše o stanju u BiH.

Mnogo je podataka koji potkrepljuju ove tvrdnje. Više od polovine budžeta za državne institucije u ovoj godini odlazi na plate. Kada se u obzir uzme komplikovano državno uređenje i broj institucija na svim nivoima vlasti, brojke vrtoglavo i neumoljivo rastu. Administracija u samo jednoj sekundi ”proguta” iznos najniže penzije.

Ono što građani osjete na svojoj koži, strani mediji samo primjećuju, kaže analitičar Adnan Huskić.

Nažalost, i za nekoga ko pretpostavljam ovlaš, ne dovoljno detaljno posmatra i analizira situaciju u BiH ovo je poprilično tačna deskripcija situacije u kojoj se mi nalazimo“, izjavio je politički analitičar Adnan Huskić.

Glomazna i skupa administracija je balast za građane. Za političke stranke, nešto sasvim drugo.

Administracija koja je narasla u periodu uvođenja PDV-a, jer je novca tada zaista bilo mnogo, je postala glasačka mašina na koju računaju stranke koje čine vlast na entitetskim nivoima i praktično ne odustaju od hranjenja te mašine“, smatra ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Glomazan i preskup državni aparat u BiH moraće se svesti u realnije okvire. Ne kažu to samo ekonomisti i građani, već i Evropska unija. Ne tako direktno, ali pred BiH je i reforma javne uprave, koja je već godinama na čekanju. U prilogu pogledajte i mišljenja građana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.