Zvizdić danas u Draču sa Hahnom i liderima regiona

Vijesti 26. aug 201708:19 > 08:21
N1

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prisustvovat će neformalnom sastanku premijera zapadnog Balkana, čiji je domaćin premijer Republike Albanije Edi Rama.

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn otputovat će u subotu, 26. avgusta, u Drač (Albanija) kako bi prisustvovao neformalnom sastanku premijera šestorke Zapadnog Balkana.

Fokus sastanka će biti na pospješivanju provedbe obaveza preuzetih u julu 2017. godine na Samitu u Trstu, posebno Akcionog plana za produbljivanje ekonomske integracije u regionu.

Regionalna ekonomska zona dogovorena na Samitu u Trstu, kako je saopćeno iz Delegacije Evropske unije u BiH, pružit će nove prilike kako za biznise tako i za građane, te osnažiti rast i tržište rada. Sljedeći konkretni koraci će uključivati: uzajamno priznavanje stručnih kvalifikacija, utvrđivanje i ukidanje birokratskih i regulatornih prepreka koje ometaju trgovinu i investicije u regionu, uspostavljanje regionalnog dijaloga o digitalnoj transformaciji, te pokretanje pregovora o mehanizmu za rješavanje sporova.

“Evropska komisija snažno podržava regionalnu saradnju na području Zapadnog Balkana kao sastavni dio regionalne perspektive u kontekstu pristupanja EU, i to kroz značajna ulaganja u infrastrukturu koja povezuje regiju, ekonomiju i ljude unutar samog regiona, kao i saradnju između Zapadnog Balkana i Evropske unije”, navodi se u saopćenju Delegacije EU.

Domaćin sastanka će biti albanski premijer Edi Rama, a prisustvovat će premijeri Srbije Ana Brnabić, Kosova Isa Mustafa, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, te premijeri Makedonije Zoran Zaev i Crne Gore Duško Marković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.