Mirno jutro za bh. vatrogasce, sutra stiže i nova oprema

Vijesti 26. aug 201709:03 > 09:07
N1

Za pripadnike Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) koji se već duži vremenski period bore sa požarima u Hercegovini subotnje jutro je dosta mirnije od ostatka sedmice.

Aktivni požari koji su u petak zadavali probleme su pogašeni, a danas su aktivna tri požara oko Drvara, Čvrsnice i Rujišta.

“Tu su nam skoncentrisane sve snage. Vidjet ćemo sa kolegama iz Oružanih snaga gdje bi mogli najbolje iskoristiti helikopter”, kazao je za N1 Fahrudin Solak, direkor FUCZ, koji je kazao da su sve snage usmjerene ka gašenju ta tri požarišta. 

Požar koji je izbio u Konjicu jučer je ugašen, a sve snage skoncentrisane su na gašenje požara oko ova tri područja.

“To su bili brzi požari. Hitnom intervencijom kolega vatrogasaca stavljeni su u potpunosti pod kontrolu”, kazao je Solak.

Podsjećamo, najkritičnije bilo je u općinama Stolac, Drvar, Čapljina, Jablanica i Konjic. Gorjela je šuma. Iz Federalne uprave Civilne zaštite kazali su kako su svi raspoloživi kapaciteti na terenu.

Solak je za N1 najavio da će tokom vikenda biti održan sastanak sa predstavnicima pograničnih općina iz Crne Gore, gdje će prisustvovati i ministar sigurnosti Dragan Mektić.

Mektić će donirati i određenu opremu koja je nabavljena preko sredstava za projekat EU, a vatrgoasna oprema bit će raspoređena na 10 općina iz FBiH i RS koje su na granici sa Crnom Gorom, a dodjela nove opreme za vatrgoasce zakazana je u 12 sati, potvrdio nam je Solak. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.