Oružane snage nastavile angažman na gašenju požara u BiH

Vijesti 26. aug 201712:54 > 12:56
OSBIH

Na zahtjev Operativnog komunikacijskog središta 112 Ministarstva sigurnosti BiH, a u skladu sa propisanim procedurama Oružane snage BiH su nastavile angažiranje na pomoći civilnim strukturama u gašenju požara koji su aktivni na teritoriji BiH.

Tako su u ranim jutranjim satima 26.08.2017. godine od 06:40 do 08:40 sati Oružane snage BiH, helikopterom Mi-8 MTV bile angažirane na gašenju požara na lokalitetu Čvrsnice u općini Posušje, navodi se u saopštenju OSBiH.

Nakon dvosatnog angažmana u općini Posušje, popune pogonskim gorivom helikopter OS BiH je upučen na gašenje požara na lokalitetu Rujišta koje pripada Mostaru.

Pored helikoptera i posada Zračnih snaga OS BiH, na gašenju požara u općini Posušje angažirovano je i 15 pripadnika OS BiH sa pripadajućom opremom za gašenje požara.

Tokom jučerašnjeg dana, OS BiH su bile angažirana na izviđanju lokacija u općinama koje su zahvačene požarima kao i gašenju požara iz zraka u općini Trebinje i sa 15 pripadnika OS BiH u općini Posušje, navodi se.

Prilikom izvršenja ove zadaće zračnim putem u općini Trebinje, helikopterske posade OS BiH su ostvarile dva sata leta, izbacile tri vedra i preko šest tona vode na područjima zahvačenim požarom, za što je utrošeno više od 1450 litara goriva.

U dopisu medijima stoji da će OSBiH će i dalje zračnim i kopnenim angažovanjem, sukladno sa svojim kapacitetima i resursima, nastaviti pružati svu potrebitu pomoć, i biti na raspolaganju civilnim strukturama gašenju požara na teritoriji BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.