Sedmorka zemalja regije sa Hahnom u Draču

Vijesti 26. aug 201718:35 > 18:35
N1

U Draču je održan neformalni susret premijer šest zemalja Zapadnog Balkana sa europskim povjerenikom za proširenje Johanesom Hahnom.

Na skupu je sudjelovao predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. Najviše govora bilo je o potrebi ussostave ekonomskog prostora Zapadnog Balkana, uz jasnu europsku perspektivu. Također, u Draču je okončana i kriza koja je opteretila odnose Beograda i Skoplja.

Šefovi Vlada zemalja Zapadnog Balkana u ugodnom, ali tvrde i radnom ambijentu albanskog Drača. Nisu tu samo premijeri, na poziv Edija Rame, došao je eropski komesar za proširenje Johanes Hahn, te potpredsjednik Svjetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Kiril Miler. Šef Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić, koji iskazao potrebu jačeg ekonomskog povezivanja regije, s ciljem privlačenja investicija.

“Ono što je za nas najvažnije jeste da stvorimo povoljniji poslovni ambijent, koji će omogućiti privlačenje stranih investicija. Krajnji cilj je povećanje zapošljavanja, pogotovo mladih ljudi”, kazao je Denis Zvizdić.

Sve se odvija uz jasnu podršku Brisela evropskoj perspektivi šest zemalja Zapadnog Balkana.

“Naš interes je da imamo sve ove zemlje, u uključujući Albaniju, kao članice Evropske unije što je prije moguće. Ali, podsjećam, da sve to se radi, je u interesu građana ovih zemalja. Nije naš interes da mi samo potvrdimo da je neka reforma urađena, nego je u interesu građana da imaju bolji standard i kvalitet života. Zato smo sada fukusirani na uspostavljanju jedinstvenog ekonomskog prostora regije. Reći ču vam I zašto je to važno – u posljednjih deset odina izvoz ovih šest zemalaj u EU je udvostručen, i sada iznosi 46 milijardi eura”, poručio je Hahn.

Domaćin sastanka, Edi Rama, uz optimizam zbog nedavne pobjede na izborima, najavljuje reforme I u svojoj zemlji.

“Razgovarali smo o tome da postoji volja i potreba da se nastavi s onim što je započeto u pegovorima sa opozicijom, a to je potreba da se nastavi sa reformama, koje uključuju I borbu protiv kriminala i korupcije. Mi evropske integracije u Albaniji shvatamo vrlo ozbiljno”, naveo je Rama.

I premijerka Srbije Ana Brnabić stigla je u Drač, gdje je susrela makedonskog kolegu, Zorana Zaeva, prvi put nakon diplomatske krize koja je potresla odnose Beograda I Skoplja. Brnanbić je ubijeđena I da će Makedonija biti neutralna kada se bude odlučivalo o članstvu Kosova u Uneskou.

“Razgovarali smo naravno i o tome i danas smo na istoj liniji,a to je da je Makedoniji jako važno prijateljsvbo sa Srbijom, i tako smo se dogovorili da se to pitanje ne otvara”, kazala je Brnabić.

“Znamo da ove godine neče biti otvoreno pitanje članstva kosova u Uneskou. Nadam se daćmo u trenutku kada se o tome bude raspravlalo, imati bolje okolnosti. Moramo ići naprijed. Dobriu odnosi su interesi svih građana Balkana”, naveo je Zoran Zaev.

Evropski komesar za proširenje rekao je da se Brisel nije želio miješati u srbijansko-makedonsku krizu, naglasivši da je u Draču ponovno uspostavljeno povjerenje između dvije zemlje.

Zbližavanje BiH, Srbije, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Albanije mora ostati prioritet, poruka je i Brisela ali i regionalnih zvaničnika.

Samo tako, rečeno je, moguće je uspostaviti jedinstveni ekonomski prostor od 20 miliona ljudi, koji će omogućiti brži napredak svih država, ali i približvanje Evropskoj uniji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.