Uručenje opreme i vozila vatrogasnim jedinicama (FOTO)

Vijesti 27. aug 201713:58 > 14:02
MS BiH

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić održao je danas u Trebinju sastanak sa predstavnicima uprava civilne zaštite Republike Srpske i Federacije BiH te 11 općina i vatrogasnih jedinica na kojem je razgovarano o problemima i izazovima u gašenju požara.

MS BiH
MS BiH
MS BiH
MS BiH

Istaknuto je da koordinacija i razmjena informacija treba biti na boljem nivou, što je od izuzetne važnosti za efikasno djelovanje i gašanje požara kojima su ove godine ugrožene sve općine u Hercegovini. Također, konstatovano da je neophodno koristiti sve raspoložive kapacitete, odnosno pomoć vatrogasaca iz općina koje nisu pogođene požarima.

Ministar Mektić je zatražio i da vatrogasci i civilne zaštite iskažu potrebu za nabavku opreme koja je potrebna vatrogascima i civilnoj zaštiti, koju bi Ministarstvo osigurala putem projekata i međunarodnih partnera. Jedan od takvih projekata finaliziran je danas, podjelom opreme za vatrogasne jedinice Mostaru, Trebinju, Čajniču, Foči, Gacku, Bileći, Konjicu, Jablanici, Stocu i Neumu. Svaka jedinica je dobila po 18 kompleta uniformi, zaštitnih kaciga, zaštitnih rukavica, metlarica i naprtnjača za gašenje požara.

Radi se o IPA programu prekogranične saradnje između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, koji su uspješno realizirali Ministarstvo sigurnosti BiH i INZA Sarajevo, a partneri iz Crne Gore su bili Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore – Direktorat za vanredne situacije i FORS Crne Gore – Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore. Ukupna vrijednost ovog projekata Evropske unije za BiH koji je uključivao i obuke vatrogasaca je bio oko 200.000 eura. Također, Mektić je najavio da Ministarstvo provodi EU projekat kroz koji će entitetske civilne zaštite dobiti opremu za zaštitu i spašavanje vrijednu milion KM.

Također, ovom prilikom izvršena je i primopredaja dva terenska motorna vozila – donacije Ministarstva sigurnosti BiH općinama Stolac i Istočni Mostar za potrebe civilne zaštite, koje su preuzeli načelnik Istočnog Mostara Božo Sjeran i komandir DVD Stolac Slađan Marić.

Prisutnim su se također obratili direktor INZA-e Edin Garaplija, direktor FUCZ Fahrudin Solak, glavni inspektor RUCZ Željko Janković te Tamara Todorović iz FORS-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.