Povećanje akciza na duhan pospješuje šverc cigaretama

Vijesti 27. aug 201715:01 > 19:04
N1

Gubitak u budžetu od pet milijardi maraka uzrokovao je šverc cigareta u posljednjih osam godina, pokalaza su istraživanja koje je provela duvanska industrija.

Da je zbog konstantnog uvćenja akciza došlo do ekspanzije crnog tržišta ne poriču ni u Upravi za indirektno oporezivanje. No, kažu i priliv porezskih sredstava se uduplao.

Sa markicom ili bez – duvanski proizvodi sve više se prodaju na crnom tržištu. Vrtoglavo poskupljnje cigareta dovelo je do ekspanzije nelegalne trgovine. Istraživanja pokazuju da se broj pušača neznatno smanjio, a tržište za duvanske proizvode skoro duplo.

Srđan Lazović, dikrektor kompanije Philip Moris je kazao: “Zakon iz 2009. godine je doveo do erozije duvanskog tržišta. Od 2011. do 2016. godine tržište u BiH je prepolovljeno. Od 10 milijardi cigareta koliko je to tržište iznosilo 2011. danas je palo na ispod 5 milijardi.”

Da je crno tržište u ekspanziji i da je neophodno zaustavljanje rasta akciza priznaju i entitetski ministari finansija koji su članovi Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

“Mora se postići saglasnost da se uspori rast povećanja akciza u BiH kako bismo došli u ravnotežu sa zemljama u okruženju. Svaka neravnoteža stvara mjesto u kojem se pojavljuje šverc cigareta iz okruženja”, kazao je Zoran Tegeltija, ministar finansija RS

Jelka Milićević, ministrica finansija u Vladi FBiH je ocijenila: “Imamo cijeli set zakona koji su napravili pripremu da se taj udio smanji. Međutim, mnogo nam tu još posla predstoji, a u ukupnim prihodima na sivom tržištu najviše učestvuje visokotarifna roba, kao što su alkohol i cigarete.”

Da je sa povećanjem akciza došlo do šverca cigareta ne poriču u UIO, međutim smatraju da do sada nije izvršena tačna i precizna analiza. Te, ističu da od stupanja na snagu zadnjeg Zakona o akcizama bilježi se konstantan rast budžetskih prihoda.

Ratko Kovačević, portparol UIO BiH je izjavio: “2009. je bilo 400 miliona po osnovu prihoda od akciza na duvan i duvanske prerađevine. Prošle godine je bilo 808 miliona maraka što znači da su ti prihodi duplo veći od kako se krenula primjena ovog zakona.”

Akciza na duvanske proizvode u Bosni i Hercegovini, koja dostiže 150 maraka na 1.000 komada cigareta, je znatno veća od akcize u Makedoniji koja iznosi 33 evra ili Srbiji i Crnoj Gori gdje je 54 evra. Da usklađivanje sa Zemljama EU Bosni i Hercegovini donosi više štete nego koristi, smatra Siniša Vukelić sa poslovnog portala Capital.ba.

“S obzirom da mi u narednih 10 godina sigurno nećemo ući u EU standard nam ostaje nam ostaje na istom nivou cijene cigareta rastu i gubimo ogromne prihode u budžetu. Ulazak u EU neće doći tako brzo a uskoro ćemo imati iste cijene kao i kod njih i izgubićemo ogroman nivo prihoda zbog crnog tržišta.”

Štetne po zdravlje su i sa plaćenim i ne plaćenim porezom. Koje više ostaje nepoznato jer cigarete sa crnog tržiša ne prolaze nikakve kontrole.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.