Mektić: Ovdje se kriminal isplati, Tužilaštvo BiH je propalo

Vijesti 29. aug 201710:48 > 11:00
N1

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić danas je održao press konferenciju na kojoj je govorio o stanju pravosuđa i radu Tužilaštva BiH.

“Kada me počnete ignorisati shvatit ću da sam dosadan i da govorim gluposti i da je ono što radim bezvrijedno. Za ovu konferenciju sam se odlučio kasno sinoć, pošto su se jučer popodne saznao šokantne stvari. Ne možete povjerovati da se takve stvari dešavaju u normalnom društvu i pravosudnom sistemu”, izjavio je Mektić.

On je na početku kazao da je ključna dijagnoza katastrofalnog stanja u BiH Tužilaštvo BiH koje se nalazi na ivici propasti.

To je stvarna dijagnoza i treba ga liječiti. Ako se nešto ne promijeni najbliži smo jednom pravnom sunovratu i pravnoj propasti. Apelujem na sve segmente vlasti u državi, ovo je sve pri kraju što ja radim. Potrebno se ozbiljno pozabaviti vladavinom prava. Pravni sistem u BiH propada i na neki način je već propao. BiH je razvaljena država jer ne postoji vladavina prava. Ja nemam nikakav lični interes, meni je stalo do pravde u ovoj državi, makar ja bio žrtva te vladavine prava“, kazao je Mektić.

Mektić je kazao da se ne može izaći niti iz jedne krize ako ne postoji pravosuđe kao garant da će biti sankcionisan svako ko ne dozvoljava da se uspostavi vladavina prava u ovoj državi.

Tužilaštvo BiH je propalo. Nešto je bilo od Tužilaštva jedno vrijeme, pa se urušavalo i urušavalo, pa se pokušavalo nešto uraditi, apelovalo se na VSTV, a iz VSTV-a su obećavali da će provjetravati pravosuđe. Ja sam im govorio da od provjetravanja nema ništa, da sve treba promijeniti u Tužilaštvu BiH“, kazao je Mektić.

Ministar sigurnosti BiH je istakao da je ‘Tužilaštvo BiH postalo mjesto gdje se na najgori mogući način prave kombinatorike za lažno prijavljivanje i lažno procesuiranje nekih ljudi.’

Hajde što ne rade ništa, apsolutno nema predmeta i istraga. Sada čujem da sudija koji radi na potvrđivanju optužnica je ispunio 30 posto norme, jer nema optužnica odnosno nema šta da radi. U Tužilaštvu se konstruišu na lažan način krivična djela i to one koji pozivaju i prozivaju Tužilaštvo za nerad i korupciju u Tužilaštvu“, dodao je Mektić.

N1

Mektić je kazao da pravosudne institucije sada iskorištavaju “jednog dečka koji ima određenu vrstu problema”.

On se satima nalazi u Tužilaštvu gdje sjedi i razgovara sa glavnom tužiteljicom i gdje vrše konstrukciju, prave pakleni lažni plan da sruše ljude koji govore o neradu Tužilaštvu. On je s vjetrom u leđa tužiteljice izgubio svaku mjeru i srlja.
On je našao jedan akt SIPA-e i falsifikovao ga, toliko očigledno da se vidi golim okom. Nema broja akta, nema datuma na aktu, pa ga adresirao na ime Dragan Mektić bez naziva institucije.

Mektić je kazao da se dokument vodi kao “vrlo tajan”.

Oznaka vrlo tajno se može staviti ako počinje treći svjetski rat, a zamislite to stoji na ovom dokumentu. Šest stranica izmišljenog transkripta razgovora Gordane Tadić i Ružice Jukić i šema kretanja glavne tužiteljice i na osnovu ovoga podnio krivičnu prijavu protiv Mektića i Perice Stanića. Mene ne pominje da sam prisluškivao, ali valjda je mislio da je te transkripte Perica proslijedio meni. Taj dečko je nebitan, već je bitno što se nastoje krivično goniti pojedinci koji govore o neradu Tužilaštva KS.”

Mektić je ponovio da se ‘Tužilaštvo BiH se bavi morbidnim stvarima’.

Izmišljaju transkripte razgovora i falsifikuju dokumente. U Tužilaštvu BiH tom dečku daju lažna obećanja i lažnu nadu, a sada je počinio teško krivično djelo. Tužilaštvo će dići ruke od njega, a on će morati odgovarati za falsifikovani dokument, za lažne transkripte i lažnu šemu. Đuro Knežević, zamjenik direktora SIPA-e, tvrdi da nikada nije potpisao takav dokument“, objasnio je Mektić.

Ovo je pokušaj urušavanja SIPA-e, ali to im neće uspjeti. Pokušalo se isto uraditi udarima na OSA-u“, poručio je Mektić i apelovao svim funkcionerima u BiH:

Ovdje se kriminal isplati, jer niko ne snosi nikakve posljedice. Ne postoji borba protiv korupcije, ne postoji borba protiv organizovanog kriminala.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.