Gorak okus hljeba bh. radnika u Sloveniji: Kao da smo robovi

Vijesti 29. aug 201717:30 > 19:55
N1

Nakon apliciranja za posao vozača putem interneta, poziv iz Slovenije nije dugo čekao. U novembru prošle godine, iako bez iskustva, ovaj bh. radnik dobio je posao u autoprijevozničkoj firmi.

Uslovi s kojima se u startu suočio, kaže, bili su nehumani. Pristao je govoriti pred kamerama, ali uz zaštitu identiteta.

“Pošto je teško i u Bosni, svi idemo trbuhom za kruhom i pokušavamo da progutamo neke stvari, i pritiske, koji od prvog dana počinju, kao da smo robovi”, izjavio je za N1 prevareni bh. radnik u Sloveniji. 

Neadekvatan smještaj, prekovremeni rad i neisplaćene obaveze, ali i saobraćajne nesreće, povrede na radu, fizičko i psihičko maltretiranje, mnogim radnicima nisu strani, upozoravaju u sindikatu Slovenije. Kažu, mala je granica između obećanog poslodavca i kriminalca.

“Mi svakodnevno vidimo radnike koji plaču jer su prisiljeni na ropski rad, naročito šoferi i građevinski radnici. Događaju im se povrede na radu, događaju im se nezakonte odjave zdravstvenog osiguranja, događaju im se da nisu dovoljno plaćeni, da im nije uplaćen regres, da ih se vara za isplate”, izjavila je Sonja Šarac iz Nezavisnog sindikata radnika Slovenije. 

Što je više radnika koji bi u Sloveniju, više je zloupotreba. Ipak, za mnoge nezaposlene u BiH Slovenija je izbor za bolje sutra. Dokaz je i ova slika iz Banjaluke.

Što odlaze, pitali smo: 

– “Radi boljeg života, jer ovdje nemamo nikakvu perspektivu. I kad radiš ne dobiješ platu.”

– “Šta ću ovdje, zašto, radit’ za 200-300 maraka?”

Slovenija je kedna od omiljenih destinacija bh. radnika. Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje u 2016. godini radnicima iz BiH izdato je 4.778 radnih dozvola u Sloveniji.

Iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH kažu posreduju u svakom sklopljenom ugovoru između poslodavca u Sloveniji i radnika u BiH. Međutim, onaj neformalni dio dogovora, koji je ostavljen poslodavcima i radnicima, otvara ogroman prostor za zloupotrebe.

Pitali smo nadležne u BiH – šta kada do zloupotrebe zaista i dođe. Muamer Bandić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH pojašnjava:

“U tom slučaju, mi imamo mogućnost da sve protupravne radnje tog poslodavca prijavimo Zavodu za zapošljavanje u Sloveniji, te na taj način insistiramo da se sve nepravilnosti blagovremeno otklone, kako bi naši radnici bili zaštićeni od bilo kakve vrste mobinga, diskriminacije ili drugog ponižavajućeg ponašanja.”

Zbog učestalih prevara iz sindikata Slovenije imaju i preporuke za građane BiH koji se odluče za odlazak i radni boravak u Sloveniji. O kršenju prava radnika migranata, nehumanim uslovima u kojima žive i rade, izvještavali su i tamošnji mediji.

Za zloupotrebe znaju i institucije Slovenije.

“Ustanovili smo da mnogi od njih nemaju nikakvo osiguranje i da im se plate isplaćuju u kešu”, riječi su Petera Janka iz Finansijske uprave Republike Slovenije.

Iako za zloupotrebe znaju i u Sloveniji i u BiH svemu je teško stati ukraj. Čim nadlženi otkriju neodgovornu firmu, ona se zatvara, ali isti vlasnik otvara novu koja nastavi zapošljavati i zloupotrebljavati. Pred konzulatima i ambasadama sve su veći redovi. I radnik s početka ove priče opet će u Sloveniju.

Ovaj put, s mnogo više opreza.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.