Izetbegović: Alija nije zvao mudžahedine, tražio je oružje

Vijesti 30. aug 201715:54 > 16:56
N1

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je u ekskluzivnom razgovoru za N1 komentarisao istupe zastupnika u hrvatskom Saboru Miroslava Tuđmana, sina bivšeg predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana, koji je u intervjuu za hrvatski Globus iznio niz optužbi na račun prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića.

Član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda za N1 je kazao da je njegov otac Alija Izetbegović tražio tokom rata oružje, a ne strane borce te da nije bio sretan zbog prisustva mudžahedina u BiH. Također, istakao je dda je politika Hrvatse prema BiH dvosmislena.

Mislim da gospodin Tuđman skreće pažnju sa nekih tema koje su u fokusu i koje njemu ne odgovaraju. Jedno je pitanje koncentracionog logora u Jasenovcu, koji je bio jedini konc-logor koji nisu držali Nijemci. Druga je priča njegova uloga u stvaranju Herceg-Bosne, očekujemo uskoro definitivne presude u Haagu za udruženi zločinački poduhvat. U tom svemu ima i Tuđmana mlađeg koji je bio šef obavještajne službe u to vrijeme. Mislim da skreće pažnju sa onoga što ne odgovara njemu i Hrvatskoj, s tema koje su takve kakve jesu“, kazao je Izetbegović.

Istakao je da je bilo zločina na svim stranama, ali da se to ne može porediti. 

Naravno da je bilo zločina na svim stranama. Zločini mudžahedina su bili individualni i za njih su oni odgovarali, i ako nisu, mogu odgovarati. Ovdje u Sarajevu je sedam-osam godina šef jedinice poznat kao Abu Hamza zadržan u našem imigracionom centru s namjerom da bude protjeran iz BiH. Da je bilo dokaza valjanih, odgovarao bi pred Sudom. Bilo je zločina i na strani mudžahedina, ali se ne mogu porediti sa zločinima udruženog zločinačkog poduhvata u kojima je između ostalih učestvovao i predsjednik Tuđman“, istakao je Bakir Izetbegović za N1.

Bošnjački član Predsjedništva BiH je poručio da mu nije jasno zašto se sa “hrvatske strane započinju ove teme”.

Mene čudi da se sa strane Hrvatske započinju ovakve teme. Ako mi ne započinjemo priče o prošlosti, zašto oni počinju te teme kada će u tim razgovorima i analizama izvući deblji kraj. Radi se o udruženom zločinačkom poduhvatu koji je dokumentovan, u kojem definitivno ima i hrvatskih postrojbi. Pred Haškim tribunalom će biti jasno dokazana uloga svakog. Zašto počinju te teme, ako bošnjačka strana ne insistira na tome? Nije mi jasno.

Miroslav Tuđman je u intervjuu kazao da je mudžahedine u BiH doveo Alija Izetbegović.

On kaže da ih je u BiH doveo Alija Izetbegović. Obratno. Alija Izetbegović je dao niz izjava da BiH nisu potrebni strani borci, zamolio je da se zaustavi dolazak ljudi iz stranih zemalja. Kazao je: “Imamo dovoljno momaka, nemamo dovoljno oružja.” Šta ih je prizvalo u BiH? Kolone unesrećenih izbjeglica, silovane žene, obostrana agresija sa istoka i zapada. Sve te scene koje su gledali na CNN-u i medijima su ih prizvale ovdje. Svi su oni prešli preko teritorije Hrvatske i Herceg-Bosne u vrijeme kada je Miroslav Tuđman bio šef obavještajne službe i morao je znati za tu stvar. Zašto se mi nismo njih odrekli u to vrijeme? Pa, kad ste napadnuti i od komšije i susjeda i imate podmukli embargo na oružje, a cijeli svijet gleda šta vam se dešava, nećete reći nikome da nije dobrodošao sa puškom u BiH da se bori na vašoj strani. Uostalom, nije se znalo da će oni uraditi neke zločine. Mi smo smatrali da će oni kao vojska koja se poziva na islam jako dobro paziti kako ratuju i da neće činiti zločine“. 

Također, Izetbegović je dodao da se ti zločini mogu pobrojati na prste jedne ruke.

Ti se zločini daju pobrojati na prste. Bili su sistematski sankcionisani. Ako je neko sačuvao ideju multietničkog društva u BiH i branio principe i civilizacijske vrijednosti, onda je to bila strana koju je predvodio moj otac.

Da li je Alija Izetbegović imao kontrolu nad njima za vrijeme rata?

Ispočetka nije bilo nikakve kontrole. Bili smo razbijeni u enklave i mogli smo samo saznati ponešto šta se dešava. Zatim su oni bili iz raštrkanih jedinica postrojeni u jednu, pa je tu bilo nešto više kontrole. Kao što rekoh, njihovi zločini se mogu pobrojati na prste jedne ruke, za razliku od drugih strana gdje su zločini sistematski planirani, vršeni“.

Dodao je da njegov otac, bivši predsjednik RBiH, Alija Izetbegović, nije bio sretan što su mudžahedini prisutni na tlu ove zemlje.

Alija Izetbegović nije upravljao s njima. Nije bio komandant, nije znao detalje o organizaciji. Osim te neke komande kao predsjedavajućeg Predsjedništva. Oni nisu bili istjerani iz BiH, ali Alija Izetbegović nije bio sretan što su tu prisutni. Zvanično u Maroku je kazao da nam ne trebaju borci, nego oružje, jer smo bili pod embargom“.

Na pitanje kako komentariše današnju zvaničnu politiku iz Zagreba, odgovorio je:

Na talasu islamofobije se dobiva jedna spram BiH agresivna politika Zagreba. Pokušava se od malih problema napraviti veliki, a veliki problemi koji su došli od Hrvatske se pokušavaju minimizirati. Zločini mudhažedina su barem trocifreno manji nego zločini koje je napravila Herceg-Bosna. Naravno da je svaki ubijeni čovjek tragedija za sebe, ali nije isto imati dvije fleke na obrazu i 2.000 fleka na obrazu. Ako imate 2.000 fleka, crn vam je obraz“, kazao je Izetbegović.

Istakao je da politika Zagreba prema BiH dvosmislena.

Politika Zagreba je u ovom času dvosmislena. S jedne strane je pružena ruka i pomoć BiH u integracijskim procesima, a s druge strane se vrši pritisak na bh. politiku da ona bude u defanzivi. Pokušava se predstaviti agresija i sve što je urađeno u smislu zločina Herceg-Bosne, da se to umanji i izjednače strane. Sve u svemu da se izvrši pritisak kako bi bila prihvaćena neka rješenja kao što su izborni zakon itd. U svakom slučaju, da se društvo segregira. Otvara im se prostor kroz pritisak na ovaj način“, napomenuo je član Predsjedništva BiH u ekskluzivnom razgovoru za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.