Halilović: Sarajevo je danas sigurniji grad

Vijesti 30. aug 201717:54 > 18:15
N1

Vlada Kantona Sarajevo početkom ljeta usvojila je novi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji policije na čijem čelu je već četiri mjeseca novi komesar Mevludin Halilović, koji je bio gost emisije Dan uživo.

Halilović je istakao kako je novim Pravilnikom poboljšana unutrašnja organizacija MUP-a, te tako je poboljšana kriminalistička policiju i riješene su organizacijske jedinice.

Za televiziju N1 je rekao i kako su najavljena nova zapošljavanja u policiji.

Dobili smo saglasnost za 120 policajca, izvršene su pripreme i početkom septembra će biti raspisan javni oglas, a proceduru ćemo završiti do kraja godine. Budući službenici imaju obavezu do kraja godine da provedu na policijskoj akademiji a na ulicama Sarajeva ćemo ih imati 2019.“, istakao je Halilović.

Smatramo da imamo povećanje broja izvršilaca krivičnih djela za 150, da imamo odliv kadra kad je u pitanju penzionisanje, ali imamo obećanje od vlade da pokrenemo postupak i da raspišemo još jedan javni oglas za posao koji bi se u 2018. proveo, a na ulicama Sarajeva bi ti policajci bili 2020. godine“, dodao je.

O omjeru muškaraca i žena u policiji je kazao kako taj broj nije zadovoljavajući, ali da se stanje popravilo sa dolaskom IPTF-a.

Takođe je i nakon odlaska IPTF-a evropska policija nastavila sa praksom da se nastavi zapošljavanje osoba ženskog spola u policiji, a sada imamo tri načelnice“, naveo je za N1.

Na pitanje da li je danas Sarajevo sigurniji grad je rekao: “Na osnovu pokazatelja, jeste sigurniji grad, i to u odnosu na period prošle godine i sigurno je, da kad je u pitanju prisustvo policije, ispoštovali smo sve zahtjeve, riješeno je i angažovanje naših jedinica“.

U studiju N1 Halilović je naveo i kako je statistika pokazala kako je u prvih šest mjeseci ove godine bilo oko 223 krivična djela krađe automobila, ali da je u julu primijetno smanjenje tih krivičnih djela. Također, rekao je i jedan dio automobila pronađe policiija, drugi dio vlasnici, ali da je sve veći broj automobila koje je pronašla policija.

Građani sarađuju sa policijom u posljednje vrijeme, pogotovo nakon akcija u martu gdje je zadokumentovano oko 88 djela teških djela krađe automobila i to daje ohrabrenje građanima da se jave policiji“, kazao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.