Tule: Hadž je samo replika kompletnog života

Vijesti 31. aug 201712:59 > 13:11
N1

Sutra je Kurban bajram, jedan od dva najradosnija praznika muslimana. Ovaj veliki praznik, nazvan i praznik žrtve, muslimani slave četiri dana, a vezan je za obred hadža, koji je jedan od pet osnovnih dužnosti muslimana.

Ususret Bajramu razgovarali smo sa psihologinjom Aidom Tule koja je komentarisala zašto je Kurban bajram jedna od dvije najveće radosti muslimana širom svijeta.

U vezi toga podsjetila je na pitanje njenog sina zašto određena muzika podsjeti na određenu tematiku koja kaže da je kontrola iluzija, da ne mogu mijenjati prošlost i ne mogu upravljati sadašnjim vremenom.

Naš mozak je mehanizam koji priziva nove infromacije a to treba određenu tematiku, tako da muzika najbolje pokrene emocije. Tematika ovih dana najbolje nas podsjeća na vrijednosti ovoga života i naravno emocije bude radost. Ja ove dane zovem dane prijateljstva“, navela je Tule.

O značaju Bajrama je kazala: “Svaki čovjek je u svakom trenutku na svetom mjestu. Hadž je samo replika kompletnog života tako da ljudi koji odu na hadž treba da preuzmu program kako se ponašati. Mi kruženje oko Kabe treba da prenesemo na kruženje oko čovjeka, da osluškujemo druge jedni, da znamo prepoznati osjećanja, potrebe drugih. To su životne faze kad spoznajemo određene stvari, moramo preći određene poteškoće da bi došli do spoznaje. I Adam i Hava su se našli na brdu ljubavi, spoznaje i oprosta na Arefatu. Kad spoznamo nešto sposobni smo za promjene“.

O poslaniku Ibrahimu kao autoritetu u monoteističkim religijama, koji je želio da žrtvuje sina Ismaila pa mu je došao glas meleka koji mu je rekao da stane je rekla: “Ibrahim je čovjek koji je shvatao dinamiku života i da su promjene neminovne. Ja ga vidim kao nekoga ko je bio spreman na budućnost i kao buntovnika. Buntovnik mi razumijevamo u negativnom kontekstu, međutim ja bih tu riječ shvatila kao nekoga ko razumije dinamiku života“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.