Terzić: U BiH potpuno zamro građanski aktivizam

Vijesti 31. aug 201716:52 > 16:57
N1

Politički analitičar i urednik agencije Anadolija Almir Terzić gostovao je u Danu uživo na N1 gdje je govorio o aktuelnim političkim pitanjima i procesima u BiH.

  Terzić je komentarišući političku situaciju u BiH se dotakao i posljednjih dešavanja u Kruščici gdje su mještani protestovali protiv gradnje hidroelektrane.

Nije država pala na ispitu, pali su Bosanci i Hercegovci. Došli smo u fazu da imamo političare koji ne žele razgovarati sa građanima. Imamo jedan novi sistem koji su uveli, a to je da se oglušuju na zahtjeve ljudi da uopće razgovaraju s njima. Ne govorim o zahtjevu za gradnju HE na Kruščici, nego općenito. Neko se morao pojaviti tu i pitati te ljude šta žele i koji su njihovi zahtjevi. Dakle, imamo potpuno odsustvo dijaloga“, kazao je Terzić i dodao:

Mi smo zakazali kao Bosanci i Hercegovci jer mislim da nas je više trebalo biti u Kruščici da svojim prisustvom damo doprinos i kažemo vlastima da se tako ne mogu ophoditi prema građanima“.

Terzić je kazao da građanska hrabrost u BiH završava na društvenim mrežama.

Mi možda smognemo nekad hrabrosti da nešto napišemo na društvenim mrežama, ali sve tu završava. U BiH je potpuno zamro građanski aktivizam. Nema nikakvih aktivnosti koje vode građani niti nevladine organizacije“, istakao je i dodao:

Lutamo svi, mediji kažu jedno, građani drugo, NGO sektor treće. Nemamo sinergiju da zajednički djelujemo. Ne možemo svi otići u Njemačku i neće svi otići”.

Kako se približava momenat izbora, tako će se sve više podgrijavati atmosfera“, prokomentarisao je Terzić.

Detaljnije u videu.  

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.