Odgovor Delegacije EU: Da li je BiH opasna zbog terorizma?

Vijesti 31. aug 201718:08 > 18:11
Reuters/Yves Herman

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini na upit N1 komentarisala je navode pojedinih EU zvaničnika koji tvrde da je BiH opasna zbog terorizma i radikalizma.

Iz bh. kancelarije EU stigao je odgovor da je Bosna i Hercegovina, kao i cjelokupan Zapadni Balkan, su prioritetni partneri Evropske unije u borbi protiv terorizma.

“Borba protiv terorizma je zajednički izazov i za regiju Zapadnog Balkana i za Evropsku uniju. Bosna i Hercegovina je nedavno pokazala povećan interes za saradnju na pitanjima vezanim za vladavinu prava i bezbijednost, uključujući borbu protiv terorizma, nasilnog ekstremizma i radikalizacije”, navodi se u odgovoru.

“Evropska unija pažljivo prati i podržava napore koje je Bosna i Hercegovina poduzima u ovoj oblasti, kroz dijalog donošenja politika, posebice kroz strukture uspostavljene Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju”, navodi se.

Evropska komisija daje procjenu o razvoju situacije u svojim godišnjim izvještajima o Bosni i Hercegovini, od kojih je posljednji izdat 9. novembra 2016. godine.

Nadalje, tokom pripreme Mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, mjere i konkretni rezultati u borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma će biti temeljito ispitani, prvenstveno kroz Upitnik na koji vlasti Bosne i Hercegovine pripremaju odgovore.

“Nedavno je Evropska unija organizovala posjetu na visokom nivou Sarajevu posvećenu borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma (3.-5.04.2017.) To je bila važna i konktretna posjeta kako bi se ‘na terenu’ u poznali sa koracima koje je zemlja preduzela u rješavanju ovih pitanja. Kao dio ove sveobuhvatne saradnje i obaveza koje su preuzete, Bosna i Hercegovina je primjerice odlučila da osnaži svoju saradnju s Europolom i da se dalje razvije učinkovit pristup prevenciji nasilnog ekstremizma”, stoji u odgovoru EU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.