Iz UKCS se ne oglašavaju, SDA ih brani

Vijesti 31. aug 201719:46 > 21:09
N1

Nakon smjene Ismeta Gavrankapetanovića sa pozicije šefa Klinike za ortopediju i traumatologiju, na Kliničkom centru u Sarajevu mnoge se stvari mijenjaju.

Tako, grupa ljekara, koja je svojevremeno potpisala pismo podrške kolegi Gavrankapetanoviću, sada piše otvoreno pismo, u kojem bivšem kolegi pišu – S tobom, ili bez tebe, ova će Klinika postojati, a mi ćemo napokon dobiti priliku da pokažemo znanje i da budemo ravnopravni.

U međuvremenu, podršku dobija direktorica kliničkog centra Sebija Izetbegović, i to od političke stranke.Stranka demokratske akcije u saopštenju najoštrije osuđuje kampanju koja se svakodnevno vodi protiv menadžmenta KCUS-a, te pozivaju udruženja da zaštite menadžericu Izetbegović.

Saopštenje SDA glasi:
“Začuđujuća je šutnja organizacija i udruženja, a posebno onih koji se bave zaštitom prava žena, na očigledno medijsko nasilje kojem je direktorica KCUS svakodnevno izložena. Ipak, najbolja potvrda podrške za poduzete reforme dolazi od korisnika usluga KCUS koji izražavaju zadovoljstvo što se, konačno, pojavio menadžment koji je unatoč svim otporima i napadima spreman uvesti red u ovu instituciju.”

Nasuprot tome, svojim potpisima brojni intelektualci apeluju na urušavanja KCUS-a, odlazak stručnih kadrova i mobing nad onima koji ostaju.

Jedan od potpisnika pisma, Esad Bajtal, kaže, činjenica da na jednom kliničkom centru ima više samovolje, nego zakona, primorava čovjeka da se na demokratski način buni. Međutim, jučerašnje stranačko pismo podrške menadžmentu zdravstvene ustanove, uvodi atmosferu kvazidemokratije, smatra profesor Bajtal.

“Dakle, po tom stavu, mi građani ne smijemo brinuti o sebi, o svojem zdravlju, o stanju u ovom društvu. Postoje oni koji kažu, mi brinemo za vas, zaboravite na sve, vaše je samo da klimnete glavom i da se složite s nama. Nije. Naše je da kažemo kako nam je, da li smo gladni, žedni, i ako to jesmo da tražimo one koji će otkloniti i glad i žeđ prosječnog građanina, i omogućiti mu da se liječi onda kada je bolestan”, kazao je Bajtal za N1.

Kada je bolestan, ko sebi može priuštiti, često se i ne obraća uslugama javnog zdravstva. Privatna praksa tako je mnogim ljekarima opcija broj jedan. Zbog nje nerijetko i napustaju kliničke centre. Nije problem što su napuštaju bolnice, problem je, upozoravaju u Sindikatu doktora Kantona Sarajevo, što zdravstveni radnici masovno napuštaju državu.

“S obzirom da su uslovi za rad loši, da su jako niska primanja, i da u konkurenciji sa državama na Zapadu mi to ne možemo izdržati. Iz tih razloga, naše kolege iz zdravstva odlaze, prošle godine je otišlo preko 360 ljekara iz Federacije, ove godine se trend nastavlja”, ocijenio je Izet Hočko iz Sindikata doktora medicine i stomatologije KS.

Uzalud pisma, uzalud i apeli, medijski zahtjevi za izjave, iz KCUS-a se ne oglašavaju. Razumljivo, mnogo je posla pred menadžmentom ako želi da se, kako navode iz vladajuće stranke – “uvođenjem reda i zakonitog poslovanja od Kliničkog centra napravi najprestižnija medicinska ustanova u BiH i kao takva prepoznatljiva u regionu.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.