Muftija banjalučki: Oslobodimo se zlobe i činimo dobra djela

Vijesti 01. sep 201709:09 > 09:11
N1

Muftija banjalučki Osman ef. Kozlić ukazao je danas da je potrebno da se vjernici dobrim djelima približe Bogu, što je i poruka Kurban-bajrama.

Nažalost, kada pogledamo našu realnost uvidjet ćemo da smo se mi ustvari udaljili od Boga, Božijih riječi i zapovijedi“, rekao je banjalučki muftija.

Citirao je i dio iz Kurana u kojem se kaže da “oni, koji glavu okrenu od Boga i Božije riječi, imat će težak i tegoban život”.

A mi, očito, u ovim našim krajevima imamo problema na individualnom i kolektivnom planu, što znači da se ne pridržavamo Božije riječi na pravi način i ovo je prilika da se bar za korak približimo istinskoj vjeri“, ukazao je ef.Kozlić.

Sve dok, kaže, u jednom srcu ima zlobe, zavisti, mržnje tu nema vjere i ljubavi.

Nakon bajram-namaza u banjalučkoj Ferhadiji, ef. Kozlić je istakao da, iako mala bošnjačka zajednica u Banjoj Luci u miru dočekuje i ovaj blagdan te bez problema upražnjava svoje vjerske potrebe.

Podsjetio je da nakon jutarnjeg namaza, muslimani žrtvuju kurbane i dijele kurbansko meso te u krugu svoje porodice, komšija i prijatelja proslavljaju Kurban-bajram.

Brojem Bošnjaka, i on, i oni koji su rođeni u Banjoj Luci, kako kaže, ne mogu biti zadovoljni.

Proces povratka nije završen sve dok ljudi imaju želju da se vrate. Broj Bošnjaka nije na zadovoljavajućem nivou“, upozorio je muftija banjalučki.

Kurban-bajram je blagdan prinošenja žrtve ili Hadžijski-bajram, kada vjernici odlaze na hadž.

To je najznačajniji islamski blagdan koji dolazi dva mjeseca i deset dana nakon Ramazanskog bajrama.

Četitke povodom Kurban-bajrama uputili su zvaničnici RS-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.