Kurban-bajram u svijetu: Izbjeglice mole za mir

Vijesti 01. sep 201716:20 > 19:28
N1

Rijeke vjernika na Arefatu i u blizini Mine, kod Meke. Prvog dana Kurban Bajrama, obavljaju obred kamenovanja šejtana, odnosno bacanja kamenčića na jedan od tri kamena stuba koji ga simbolizuju.

Među njima su i hadžije iz BiH, njih više od hiljadu i po.

“Sve naše hadžije su dobro i zdravo i odmaraju se nakon što su završili djelimično obrede hadža koji su vezani za Arefat, pa djelimično i Minu. Ostaje nam još bacanje kamenčića u sljedeća dva dana. Ovdje u Saudijskoj Arabiji mi pokušavamo da prenesmo malo te bajramske atmosfere i već se lagano hadžije raspituju kada bi mogli da krenemo kući, u BiH”, izjavio je muderiz Nezim efendija Halilović iz Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice BiH.

“Čovjek je Allahu najbitniji i nema života bez čovjeka” – poruka je to reisu-l-uleme Islamske zajednice Srbije Seada Nasufovića, koji je predvodio Bajram namaz u Bajrakli džamijiu Beogradu.

Allah je traženjem da se žrtvuje kurban istovremeno zatražio da mu se ne približavamo prolijevanjem ljudske krvi. To je vjernicima okupljenim u džamiji u Zagrebu poručio hafiz Aziz ef. Alili, u svojoj hutbi.

Jedan od najvećih muslimanskih blagdana, mnogi muslimani dočekuju u zonama krvoprolića i izbjeglištvu. Njihove molitve usmjerene su na slogu i mir.

“Volio bih da sam Bajram proveo sa porodicom i svojim narodom. Ipak, Bajram je i dalje radost. Nadam se da ćemo sljedeće godine biti zajedno, u miru”, izjavio je Waleed Abdelbaset, imigrant iz Egipta.

“Čestitam svim muslimanima i Iračaanima Bajram i nadamo se jedinstvu u arapskom svijetu”, kazao je Adnan Alobadi iz Iraka.

Hiljade izbjeglica iz Sirije Bajram su dočekale u Turskoj, moleći za mir i povratak u svoje domove.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.