Kada će Izetbegović i Radončić sjesti za isti sto?

Vijesti 01. sep 201716:42 > 19:58
N1

Za istim stolom Izetbegovića ,Čovića i Radončića nismo vidjeli mjesecima, a čini se da nećemo još dugo. No međusobne komunikacije ima, poručuje lider HDZ-a.

“Sjedimo mi često pokušavajući nači neka zajednička rješenja, nastojali smo ne pretjerano komunicirat i javnost na ovaj način, jer se nemamo s čim hvaliti i zato smo to izbjegli, sa željom da nađemo riješenja a ne produbljujemo problematiku”, izjavio je Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH.

A partnerstvo dolazi u pitanje zbog izmjena izbornog zakona na čemu inzistriaju stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora. O tome će se kao i o drugim važnim pitanjima zastupnici izjašnavati već idućeg tjedna. Izborni zakon već je sigurno neće dobiti podršku SDA.

“Zašto kažem da Izborni zakon neće dobiti podršku u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine PS BiH zato što su njega u Domu naroda podržali samo HDZ i SNSD, prema tome ovamo ove dvije političke stranke imaju 10 ili 11 poslanika, tako da ne vidim da bi ijedan drugi klub podržao te izmjene izbornog zakona”, ocijenio je Adil Osmanović iz SDA.

Zastupnici Saveza za promjene za sada ne žele otkriti kako će glasovati.

“Svako pitanje pa i ovo koje ste vi meni postavili biće podržano u parlametnu ukoliko je usaglašeno u Vijeću ministara i Predsjedništvu BiH i naravno u SDSu kao najveće politike partije u Savezu za promjene”, stav je Borislava Bojića iz SDS-a.

No prijedlog HDZ-a sigurno neće dobiti podršku od SDP-a BiH, poručuje lider ove stranke Nermin Nikšić, koji ne vjeruje u tvrdnje kako se izbori neće održati ne budu li donesen novi izborni zakon.

“Prijetnja kako će BiH biti pretvorena u Mostar je nešto što mislim da zaslužuje pažnju javnosti i ustvari ukazuje na to na šta su spremni ići lideri političkih stranaka u zaštit svojih interesa. Ja sam uvjeren da će izbora biti sigurno”

No, osim o izbornom zakonu, zastupnici bi se u narednom razdoblju trebali izjasniti i o Pelješkom mostu , izvještaju o radu Vijeća ministara BiH te o mnogim drugim važnim pitanjima. Sve to čeka nas nakon vrućeg političkog ljeta, a jesen bi po svemu sudeći mogla biti ista takva.

“Očekuje nas jesen u kojoj ćemo uzalud izgubiti vrijeme, u kojoj ćemo pričati visoke političke priče, a nećemo mati nikakvog rezultata”, kazao je analitičar, Almir Terzić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.