Kako je obilježen prvi dan Kurban-bajrama u BiH

N1

Vjernici islamske vjeroispovjesti obilježavaju Kurban-bajram ili hadžijski bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika.

Centralna bajramska svečanost održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je bajram-namaz predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović koji je u svojoj hutbi, između ostalog, govorio o utjecaju nacionalizma na bh. društvo.

Bajram namaz označava početak Kurban Bajrama. U svojoj tradicionalnoj hutbi, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović okupljene vjernike podsjeća na iskonske ljudske vrijednosti ljubavi, poštovanja i oprosta.

“Nikakve nacionalističke ili velikodržavne politike neće usrećiti ljude u Bosni i Hercegovini. Svi trebamo da uživamo naša i pojedinačna i kolektivna prava. Da se osjećamo ljudima. Da živimo u našem ljudskom dostojanstvu, slobodni i bez straha.”

Bajram se u Bosni i Hercegovini obilježava tradiocionalno. U krugu porodice uz obavezan kurban koji simbolizuje žrtvu Bogu. Kurban se dijeli rodbini, komšijama i siromašnima.

Pitali smo građane kako ga oni obilježavaju:

– Kurban Bajram, zna se šta je obaveza i dužnost, to se obavi. Onda ide ručak, lagana atmosfera sa prijateljima.

– Obilazim rodbinu, to najviše radim. Bajram za mene znači uživanje, obnavljanje rodbinskih veza.

– Ovo je najveći praznik nas muslimana. Odoh kući, evo uzeo sam paklame, sa svojom familijom slavim.

– Klanjanje Bajram namaza, kurbani, druženje sa prijateljima, porodicom i poznanicima.

– Punog srca i pune duše, po tradiciji mog babe rahmetli i majke. Ono što je naše bosansko i muslimansko.

– Sad ćemo kući svi, čestitaću svima Bajram. Onda ću otići i kupiti mami buket cvijeća.

Bajram je i simbol opraštanja, dan u kojem se upućuju iskrene čestitke, sa željom da vrijeme koje dolazi donese radost i dobre vijesti.

“Da dragi Bog da razuma i sluha onima koji nas vode, i vjerskim i političkim ljudima. Da se omladina zaposli. Da progleda malo ova Bosna i Hercegovina, da dušom dahne, da otkloni joj stijenu. Da dođe do mira onog pravog. Da dođe do suživota. Da dođe do ljepote, da niko više iz ove zemlje ne makne, da ne traži koru hljeba nigdje van ove zemlje”, izjavio je Adel Šabanović.

Dani Bajrama za muslimane predstavljaju dane vjere u Boga, razumijevanja i ljubavi. Kurban Bajram dolazi dva mjeseca i deset dana nakon Ramazanskog Bajrama, i proslavlja se četiri dana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.