Počela školska godina u RS: Prvačića sve manje

Vijesti 01. sep 201717:41 > 18:49
N1

U Republici Srpskoj danas je počela nova školska godina. Dok vlast nakon gašenja 15 škola najavljuje rekonstrukciju 30, učenika sve je manje. Prvačića je prošle godine u klupe sjelo skoro šest stotina više nego danas.

“Dobrodošli drugovi moji. Škola te ko majka čeka, uči, budi primjer svima i porasti u čovjeka.”

Ovako su dočekana 72 nova đaka – prvaka u banjalučkoj Osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić.

U znak dobrodošlice stariji učenici su im se predstavili svoji znanjem, talentom i vještinama.

Nije škola novina samo za prvačiće. Dug put do znanja prate i brojne promjene. Jedna je se našla pred učenicima šestog razreda. Pet godina su imali svoga učitelja, a od danas predavaće im brojni nastavnici.

Šta su nam rekli:

– Mislim da će sa nastavnicima biti baš lijepo i da ću upoznati neke nove stvari.

– Sada je malo problem što se svaki čas prebacujemo u novu učionici i trebaće nam da se naviknemo.

Novine u nastavnom planu i programu slijede učenicima devetog razreda ali i četvrtog u srednjim školama. Učiće opširnije gradivo o zločinima za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Predrag Damjanović, direktor Pedagoškog zavoda RS

“Uvodi se izučavanje Holokausta i zločini nad srpskim narodom, Jevrejima i Romima sa nekim dodatnim sadržajima”, izjavio je Predrag Damjanović, direktor Pedagoškog zavoda RS.

Od sljedećeg polugodišta srednjoškolci bi mogli izučavati i novi predmet – bezbjednost i zaštitu. Slijedi formiranje radne grupe, a od februara će se nastava izvoditi eksperimentalno u nekoliko škola.

“To je inicijativa koja je potekla od institucija RS ne samo bezbjednost od terorizma, nego bezbjednost u saobraćaju, na internetu, od saobraćaja i poplava”, dodao je Damjanović.

“Pazi đak po zebri gazi” poručio je danas vozačima i gradonačelnik Banjaluke.

Iz Palate predsjednika stiglo je obećanje da će se pomoći u rekonstrukciji 30 škola. A, iz Vlade vijest da će 15 biti ugašeno. Razlog je sve manji broj djece.

U RS je prvi put upisano manje od 10.000 prvačića i manje ih je za 570 u odnosu na lani. To je u prosjeku jedna cijela osnovna škola.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.