Ivanić: Srbi u FBiH se trebaju okupljati oko SPC

Vijesti 02. sep 201713:57 > 14:02
PIXSELL/Samir Yordamoviç

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić izjavio je da su Srbi u Federaciji BiH i u Sarajevu prepušteni sami sebi, te da je Srpska pravoslavna crkva (SPC), posebno Mitropolija dabrobosanska jedina prava institucija oko koje se mogu okupljati.

“Smatram da je na Njegovom visokopreosveštenstvu mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu, čije ustoličenje sutra očekujemo, sada velika odgovornost da bude stub oko koga će se Srbi, posebno na području FBiH, okupljati”, rekao je Ivanić.

On je ocijenio da će vladiki Hrizostomu biti potrebno puno čvrstine, znanja, umijeća i upornosti da vrati crkvenu imovinu i učini sve da Bogoslovija ponovo pripadne SPC, jer je to njena imovina u srcu Sarajeva.

Ivanić je ukazao na važnost Mitropolije dabrobosanske za Srbe u cijeloj BiH, te naveo da za to postoje dva razloga.

Prema njegovim riječima, prvi je što obuhvata parohije i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH, a drugi je što obuhvata Sarajevo, gdje SPC ima ogromnu imovinu koja joj nije vraćena i gdje je veoma mali broj Srba koji žive u vrlo teškim uslovima.

Ivanić je naveo da su federalne i vlasti u Sarajevu mnogo pričale o vraćanju imovine SPC, ali da ništa nisu uradile.

Na tome ćemo u narednim mjescima i godinama testirati njihovu iskrenost. Mislim da je do sada bilo puno praznih riječi, a nikakvog djela. Sa tog stanovišta očekujem da će se dolaskom novog mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, te stvari polako početi kretati naprijed“, rekao je Ivanić.

On je potvrdio da je ovo i političko pitanje, koje razobličava dvoličnu političku retoriku FBiH i Sarajevu, te da o tom pitanju, zbog toga, mora postojati čvrstina i zajednički dogovor srpskih političkih predstavnika iz Republike Srpske i u zajedničkim institucijama BiH, ali i u Crkvi.

Samo tako možemo vratiti ugroženo dostojanstvo srpskog naroda u FBiH“, ocijenio je Ivanić.

On je istakao da je Crkva jedina institucija, za razliku od političara koji budu i prođu, koja funkcioniše vijekovima i nastaviće da tako živi, te da ona mora biti centar oko kojeg će se Srbi okupljati, posebno u FBiH.

Njegovo visokopreosveštenstvo novoizabrani mitropolit dabrobosanski Hrizostom sutra će svečano biti ustoličen u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice (Saborna crkva) u Sarajevu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.