Olakšice za kupovinu stana za mlade u BiH (ne) postoje

Vijesti 02. sep 201715:43 > 20:12
N1

U Hrvatskoj će stupanjem na snagu zakona o subvencioniranju stambenih kredita država otplaćivati pola rate kredita četiri godine mladim parovima za kupovinu prvog stana ili kuće. U BiH mladi još uviijek mogu samo sanjati o ovakvoj subvenciji.

Haris i njegova djevojka planiraju se vjenčati ali i otići iz BiH. Iako je zaposlen, kaže kako u BiH ne vidi perspektivu i da u ovako teškoj situaciji i ne pomišlja da kupi stan. Kada bi imao bilo kakve olakšice možda bi i razmislio.

Meni bi u mom slučaju jako puno to značilo, možda bi odmah ujutro otišao i digao kredit kad bih imao pomoć od države. Eto pola te rate kredita, a ovako u ovoj situaciji, i ne pomišljam nažalost“, kazao nam je Haris Bukva.

Harun se ipak odlučio za kupovinu stana, digao je kredit jer je kaže to jedini način da se u BiH kupi stan. Nije imao nikakve olakšice, a pomoć bi sada dobro došla. Bilo kakva olakšica od države bi dobro došla.

Rata kredita koju trenutno imam je poprilično visoka i i mnogo bi mi olakšalo, ovako bih mogao možda malo i da živim, a trenutno moram samo da radim kako bih to otplatio“, naveo je Harun Medar.

U BiH nema strategije, niti zakona koji bi regulisao stambenu politiku prema mladima i na taj način olakšao kupovinu vlastite prve nekretnine, ističu iz NVO sektora. U RS se pak realizuje poseban program sufinansiranja kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove. U Federaciji je situacija nešto drugačija.

U FBiH nemamo strategiju niti zakona na federalnom nivou, ali ono što imamo jesu jednogodišnje odluke kantonalnih vlada koje imaju određene olakšice za stambenu politiku za mlade i te olakšice dobro da postoje. To je npr. subvencioniranje kamate na stambene kredite, takođe oslobađanje od plaćanja od prometa na nekretninu. Npr. u Kantonu Sarajevo imamo oslobađanje na promet na nekretninu, ali samo u novogradnji“, komentarisala je Neira Neimarlija Roić, ekonomska stručnjakinja iz Instituta za razvoj mladih Kult.

Jednogodišnje odluke Vlada Kantona se mijenjaju iz godine u godinu, a u pojedinim kantonima, tvrde, uopšte ne postoje olakšice niti programi.

Prema nekim istraživanjima, 70 posto mladih u BiH do 30 godine živi sa roditeljima ili starateljima. U nesigurnom okruženju na tržištu rada mladi se teško odlučuju na dizanje dugoročnih kredita jer nisu sigurni da li će ih moći otplaćivati.

U Hrvatskoj, naprimjer, država će otplaćivati pola rate kredita četiri godine. Stupanjem na snagu Zakona o subvencioniranju stambenih kredita u Hrvatskoj se omogućava kupovina i novih i starih stanova i kuća, čija vrijednost ne prelazi 1.500 eura po kvadratu, pri čemu država sufinansira kredite koji ne premašuju 100.000 eura. Od 4. septembra kreću prijave a interes građana za subvencionirane kredite je veliki.

Sva dokumentacija koju sam trebala prikupiti je u banci i onog trena kada APN otvori prijave,  pretpostavljam da će krenuti iz banke“, kazala je Romana Dugandžija.

U Srbiji se program sufinansiranja realizovao od 2004-2014. Da biste učestvovali, morali ste imati između 23 i 45 godina, mjesečnu neto zaradu manju od 840 eura, te da ste državljanin Srbije, bez nekretnine u vlasništvu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.