Čović Plenkoviću: Ne slušaj demotivirajuće izjave iz BiH

Vijesti 02. sep 201718:05 > 18:20
N1

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković stigao je u jednodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini, a obraćanje medijima upriličeno je u Tuzli.

Plenković je prije Tuzle posjetio Žepče, a nakon Tuzle odlazi u Orašje.

Predsjednik Vlade Hrvatske je u Tuzli obišao gradilište Hrvatskoga kulturnog centra “Sveti Franjo”, za čiju je izgradnju dio sredstava izdvojila i Vlada Republike Hrvatske.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović prije obraćanja Plenkovića se zahvalio svima koji pomažu BiH kako bi mogla doživjeti svoju stabilnost i ostvariti svoj euroatlanski put.

Mi imamo puno prijatelja u EU koji žele da nam taj put olakšaju. Primjer tome je i šesti dolazak Penkovića u BiH i pozivam ga da neke poruke koje dolaze iz BiH ne budu demotivirajuće za njega“, rekao je Čović.

Plenković je istakao kako je “Sveti Franjo” važan dio za BiH i da je bitan za Hrvate koji žive u Tuzlanskom kantonu.

Skoro 24.000 Hrvata žive na ovom području, a konzulat nam daje redovnu sliku o ukupnom stanju i položaju Hrvata na ovim prostorima. Posjetili smo novi centar koji se gradi i koji naša Vlada podupire i koji bi trebao biti gotov u sljedećih 12 mjeseci. Očekujemo da centar bude i mjesto okupljanja i njegovanja hrvatske kulture u Tuzlanskoj županiji“, naveo je Plenković u obraćanju medijima.

Naveo je i kako je današnja posjeta kratka i da će iduća biti duža kako bi mogli biti organizovani susreti sa liderima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.