BiH i Hrvatska – oštri odnosi zarad izbora?

Vijesti 02. sep 201718:26 > 19:29
N1

Odnosi BiH i Hrvatske sve su oštriji, a sve manje dobrosusjedski. Dokazuje to pitanje izgradnje Pelješkog mosta, tvrdnje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o Bosni i Hercegovini kao leglu terorizma, ali i izjave pojedinih političara o događajima iz '90-ih godina.

Zavisi li budućnost odnosa dvije države od prošlosti ali i od borbe za vlast u predizbornim kampanjama?

Još se nisu smirile napetosti oko pitanja izgradnje Pelješkog mosta, a iz Hrvatske već stižu nove optužbe. I to one da je BiH postala izrazito neprijateljska prema Hrvatskoj. Tvrdi to neimenovani izvor s Pantovčaka, u razgovoru za agenciju Hina.

Visoki izvor ističe i da je retorika iz BiH postala izrazito neprijateljska prema Hrvatskoj, za što dijelom uzrok vidi i borbu za vlast u susjednoj državi, a također upozorava da turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan gotovo da upravlja politikom u BiH navodeći da se redovito telefonom čuje s čelnikom SDA-a i bošnjačkim članom Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem. Na Pantovčaku upozoravaju i da je u BiH u ovom trenutku prisutno pet tisuća salafista što zajedno s onima koji ih podržavaju čini oko 10 tisuća ljudi s vrlo radikalnom retorikom i namjerama”, kazao je izvor.

I dok predsjednica Grabar Kitarović to tvrdi već neko vrijeme, premijer Hrvatske Andrej Plenković i dalje u prvi plan stavlja pitanje Pelješkog mosta i njegovu politizaciju.

Ne vidim to kao bitan prijepor u odnosima dviju zemalja, tim prije jer se od zajedničke sjednice Hrvatske vlade i Vijeća ministara BiH održane u srpnju u Sarajevu, kada je o tome razgovarano, ništa bitno nije promijenilo niti dogodilo”, komentar je Plenkovića.

Odnose BiH i Hrvatske dodatno je opteretila i nedavna izjava Miroslava Tuđmana, sina bivšeg predsjednika Hrvatske, da današnji terorizam ima korijene u BiH, u ‘90-im godinama, pojavom mudžahedina, kako je rekao, Alije Iztebegovića.

Na talasu islamofobije vodi se agresivna politika Zagreba prema BiH, tako da se pokušava od malih problema napraviti veliki a veliki iz ‘90-ih godina se pokušavaju minimizirati”, naveo je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH u izjavi od 30. augusta.

Ni predsjednik Republike Srpske nije odolio, pa je komentarišući Tuđmanovu izjavu optužio Bakira Izetbegovića da samo stvara probleme u BiH i u regionu. Izetbegović se, tvrdi, nije odrekao politike Islamske deklaracije.

Sada smo saznali od Tuđmana koji ima te informacije i mi smo to govorili, samo naš glas se nije čuo, da je upravo začetak te Islamske države u BiH dolaskom mudžahedina, što je povrijedilo naravno Izetbegovića. To nije jedini problem. Ima i problem Pelješkog mosta koji osporava bošnjačka strana. Mi, Republika Srpska nemamo problem sa Pelješkim mostom”, kazao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

Sve lošiji odnosi dvije države rezultat su poteza političara sa obje strane, kaže analitičar Srećko Latal. Situacija, kaže, ne ide u dobrom smjeru.

Mislim da nisu neophodni neimenovani izvori da se jasno vidi da su odnosi između BiH i Hrvatske dosta loši, s tendencijom daljeg zaoštravanja i mislim da je jasno da političari, kako iz BiH tako i iz Hrvatske, snose odgovornost za ovu situaciju, svako iz svojih razloga”, mišljenja je Srećko Latal, politički analitičar.

Kampanja za izbore 2018. u BiH već je davno počela. S druge strane, situacija na uzavreloj političkoj sceni u Hrvatskoj da naslutiti da bi do kraja godine moglo doći do novih parlamentarnih izbora. Sa dosta otvorenih pitanja i bolnom ratnom prošlošću, suštinski odnosi dvije države za to vrijeme vidno slabe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.